00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Поскупљује омиљена храна Срба

© Фото : PixabayСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Србија
Пратите нас
Произвођачи предвиђају да ће свињско месо поскупети око 20 динара по килограму, а скок цена у малопродаји био би од седам до осам одсто, преносе медији.

Цене меса на сточним пијацама у нашој земљи остале су готово идентичне ако се упореде август ове и прошле године. Ово се може закључити ако се погледају извештаји Система тржишних информација пољопривреде Србије (СТИПС) за 2019. и 2020. годину.

Произвођачи, међутим, истичу да су цене прасади чак и ниже у односу на 2019. али да ће, према свим предвиђањима, најпре поскупети управо свињско месо. Како је за Политику рекао Вукоје Мухадиновић, власник Индустрије меса „Топола“, тренутно је на тржишту стагнација цена.

„То мировање цена у последњих месец и по дана резултат је проблема у трговању између ЕУ и Кине. Колико сам обавештен, та ситуација је недавно разрешена. Очекује се да крене извоз па тако и већи раст цена. То ће се одразити и на нас“, каже Мухадиновић.

У првој половини године цена је била изузетно добра за произвођаче. Он очекује да ће због свих дешавања на светском тржишту, у наредних месец или два, доћи до раста цена свиња од двадесетак динара по килограму.

„Како ће се то одразити на малопродају зависи од маржи, али очекивано је да у малопродаји то поскупљења буде од седам до осам одсто“, сматра Мухадиновић.

Када је реч о домаћем тржишту, он каже да је приметна мања тражња за свињским месом и прерађевинама. То је неуобичајено јер је за произвођаче меса управо овај део године најпрофитабилнији. То указује да су пандемија и пад потрошње имали утицај и на овај сектор.

© Sputnik / Радоје Пантовић„Кина би за нас била спас. То је велико тржиште и ми практично имамо капацитете да опскрбимо један њихов град“.
Поскупљује омиљена храна Срба - Sputnik Србија
„Кина би за нас била спас. То је велико тржиште и ми практично имамо капацитете да опскрбимо један њихов град“.

Према његовим речима, на светском тржишту, по званичним подацима, постоји мањак свиња за око 25 одсто. Највећим делом несташицу је проузроковала афричка куга свиња и десетковање сточног фонда у Кини због појаве те болести.

Произвођачи у Србији се, истиче, надају да ће и за нас ускоро бити отворено кинеско тржиште будући да је с том земљом потписан трговински споразум и да се ради на усаглашавању фитосанитарних сертификата.

„Кина би за нас била спас. То је велико тржиште и ми практично имамо капацитете да опскрбимо један њихов град“, сматра Мухадиновић. Србија, додаје, не може да утиче на цене свињског меса јер зависимо од тога колико се тргује између ЕУ и Кине.

Анализе цена меса тренутно су актуелне и у Европи. Како је пре неколико дана објавио Евростат, статистичка агенција Европске уније, цена меса у ЕУ у 2019. години била је највиша у Аустрији. У тој земљи је индекс нивоа цена за месо био 145. Следе Луксембург, Француска, Холандија, Белгија и Финска, преноси Тањуг.

Тако је цена меса у Аустрији била готово 50 посто већа од просека у Европској унији, док су најнижу цену плаћали Пољаци и Румуни (обе државе с индексом цена од 63), а потом следе Бугарска (66) и Литванија (71). Овом статистиком, наводи се, обухваћене су говедина и телетина, свињетина, јагњетина, овчије и козје месо, перад, као и месне прерађевине.

Иако су последњим истраживањем анализиране само државе чланице ЕУ у извештају, из јуна ове године, Евростат је објавио и податке за друге европске државе, међу којима је и Србија. Како се може видети, упоређиване су цене у 2019. за четири групе производа прехрамбене индустрије. У категорији меса Србија је била на 67,4 одсто европског просека. Индекс за хлеб и цереалије био је 70,1, рибу 82,3, а за млеко, сир и јаја 86,7 одсто. Интересантно је да су, према тој анализи, цене меса биле најниже у Црној Гори и Северној Македонији (61,8 одсто европског просека), преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала