Руски лекари одстранили 400 милилитара течности из срца дечака

© Depositphotos.com / VitalikRadkoБрига о здрављу
Брига о здрављу - Sputnik Србија
Пратите нас
Дечак, који има ретку болест, успешно је оперисан на Дечијој клиници. Лекари су из његовог срца одстранили 400 милилитара течности, саопштили су у Министарству одбране овог региона.

Шестогодишњи пацијент, који има ретку болест - ексудативни перикардитис, вирусно-бактеријског порекла, смештен је у болницу у мају. Обично се ова болест среће код старијих пацијената. Дечак се жалио на бол у грудима, на лупање срца и кратак дах. Урађено му је неколико пунктација, које нису дале велики ефекат, течност је наставила да се таложи у срчаној марамици.

„Током операције су одстранили 400 милилитара течности из срца, док се код одрасле особе може наћи 50 милилитара. Течност је притискала срце и угрожавала живот детета“, рекли су у Министарству здравља.

Дечак је после операције месец дана био под лекарским надзором на кардиолошком одељењу, опоравио се и пуштен је кући.

„Током двадесетдвогодишње праксе смо први пут имали овакву ендоскопску операцију. Наша клиника има велике стручњаке најразличитијих профила, што нам је омогућило да на прави начин пружимо помоћ дечаку са ретком болешћу“, прокоментарисао је главни дечији специјалиста хирургије Министарства здравља Пермског округа Иљдар Валиулов.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала