Војска Белорусије узима под заштиту споменике

© Sputnik / Viktor TolochkoПротест опозиције у центру Минска
Протест опозиције у центру Минска - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство одбране Белорусије саопштило је да због протеста у земљи, узима под заштиту и обезбеђивање споменике у близини којих се окупљају демонстранти.

Како наводи Министарство, у свом последњем рату Белорусија је изгубила трећину становништва и практично била сравњена са земљом, а у знак туге и сећања у земљи је подигнуто на хиљаде споменика и меморијала, који су били и остали света места.

„Ми, војска, нећемо дозволити скрнављење ових места. На њима не сме бити места фашизму! Не можемо мирно да посматрамо како се под заставама под којима су фашисти организовали масовна убиства Белоруса, Руса, Јевреја и представника других националности, данас организују акције на овим светим  местима. То не можемо дозволити“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство одбране је истакло да од 23. августа узима споменике и меморијале под заштиту и обезбеђивање.

„Категорично вас упозоравамо: у случају нарушавања реда и мира на тим местима, више нећете имати посла са полицијом, већ са војском“, додали су у Министарству одбране.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.   

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала