Белоруско Министарство индустрије: Ниједно државно предузеће није затворено због штрајка

© Sputnik / Viktor TolochkoШтрајк у Фабрици трактора у Минску
Штрајк у Фабрици трактора у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
У Белорусији у понедељак нема предузећа затворених због штрајка, изјавио је за Спутњик помоћник белоруског министра индустрије Чеслав Шуљга.
„Према информацијама које имам, у понедељак у систему Министарства индустрије Белорусије нема предузећа која су затворена због штрајка“, рекао је Шуљга. Он је, при томе, прецизирао да то Министарство обједињује више од 220 предузећа земље.

Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко наредио да се од понедељка затворе фабрике које су у штрајку, а потом одреди ко ће бити позван у њих на посао.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

У једном броју белоруских предузећа избили су штрајкови радника, а најављена је и обустава производње. Међутим, према речима премијера Романа Головченка, сва предузећа реалног сектора економије земље раде нормално.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала