Дрон, Шаћири, шта је следеће: Екстремисти потпирују опасну ватру пред гостовање Звезде у Тирани

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIВелика Албанија
Велика Албанија - Sputnik Србија
Пратите нас
Још једном је фудбалска утакмица отворила врата за језиве претње српском становништву. Друштвене мреже постале су подијум за дивљање албанских навијача пред сутрашњу утакмицу фудбалера Црвене Звезде и Тиране која ће бити одиграна у уторак. Већ данима из Албаније стижу поруке мржње и непријатељски коментари на рачун Срба и Србије.

Фудбалери Црвене звезде пут Тиране на утакмицу другог кола квалификација за Лигу шампиона крећу у понедељак.

Утакмица је проглашена високоризичном иако публике на стадиону неће бити. Поруке навијача су се сада са стадиона преселиле на друштвене мреже добивши, чини се, још већи залет

Само неколико дана пред меч, навијачи албанског шампиона почели су да упућују претње Србима са својих Фејсбук и Инстаграм страница.

Убиј, убиј, убиј, Србина“, ори се на једном снимку навијача из Тиране, а у коментару као опис стоји само датум утакмице, 25. август 2020. године.

View this post on Instagram

25.08.2020

A post shared by Tirona Fanatics (@kftirona06) on

Напади по рецепту хрватских екстремиста

Србе на врбе“, познати усклик хрватских екстремиста, следећи је у низу објава албанских хулигана, уз "одбројавање" дана до утакмице.

У коментарима ове објаве се потом ређају још морбидније фотографије – слика руке са исечена три прста, заставе "Велике Албаније", мурали са обешеним људима…

Како се утакмица приближава, тензије су све јаче, а реакције албанских навијача све екстремније.

Они су тако искористили присуство тренингу ФК Тирана како би послали провокативну поруку пред долазак Црвене звезде користећи ознаке УЧК и мапе велике Албаније.

Махали су и барјаком на коме је слика пресечене јагоде, алудирајући на смрт навијача Црвене звезде Марка Ивковића који је настрадао у Истанбулу на кошаркашкој утакмици са Галатасарајем пре неколико година.

Уз све то на огради је стајао транспарент на којем је писало: "Ту сам да браним своју земљу, ту је смрт најбезбеднија".

Мрачна традиција

Провокације Албанаца пре и током спортских дешавања постале су својеврсна мрачна традиција.

Копачке  - Sputnik Србија
Фотографија о којој се прича: Фудбалски клуб Тирана најавио долазак Црвене звезде у Албанију

Подсетимо, пре шест година догодила се политичка експлозија на стадиону Партизана када је утакмица квалификација за Европско првенство између Србије и Албаније прекинута јер се над тереном појавио дрон са заставом „Велике Албаније“. Ситуација је ескалирала кошкањем играча и улетањем навијача на терен у Београду.

Још један скандал из албанске кухуње одиграо се током Светског првенства у Русији пре две године када су швајцарски репрезентативци албанских корена Ђердан Шаћири и Гранит Џака славили голове показујући прстима знак двоглавог орла, симбола „Велике Албаније“.

Строге мере и опрез до Тиране и назад

Услед пандеије вируса корона експедиција црвено-белих ће бројати максимално 50 чланова, а места у авиону ће бити и за представнике српских безбедоносних служби (полиције и државне безбедности), што спада у уобичајни део процедуре када било који српски тим или репрезентација играју ван граница домовине.

По доласку у Тирану Црвено-бели ће у понедељак вече имати тренинг на стадиону "Ер Албанија" у Тирани, до којег ће путовати тачно нацртаном рутом. Што се боравка у граду тиче, фудбалери ће бити „херметички“ затворени у хотелу, одакле ће ћи ка стадиону, а одмах након меча отићи на аеродром и вратити се у Београд.

​Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала