ЕУ предложила трговинске олакшице за Србију и још 19 земаља

CC0 / Pixabay / Зграда Европске комисије
Зграда Европске комисије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европска комисија усвојила је пакет мера који имају за циљ повећање трговине између Европске уније и суседних земаља у паневропско-медитеранском регион, укључујући и Србију.

Предложене мере треба да допринесу опоравку од економских последица епидемије корона вируса, истичу у Европској комисији и наглашавају да су "данашњи предлози намењени модернизацији преференцијалних трговинских споразума ЕУ-а с двадесет трговинских партнера у пан-медитеранској регији, тако да релевантна "правила о пореклу" тих трговинских споразума постану флексибилнија и погоднија за пословање."

Трговинске олакшице за Србију и још 19 земаља ван ЕУ

Осим Србије, предложене измене односе се и на билатералне споразуме ЕУ са Исландом, Лихтенштајном, Норвешком, Швајцарском, Фарским острвима, Турском, Египтом, Израелом, Јорданом, Либаном, Палестином, Грузијом, Молдавијом, Украјином, Албанијом, Босном и Херцеговином, Северном Македонијом, Црном Гором, и Kосовом.

"Правила о пореклу" неопходна су у било којем трговинском споразуму, јер она одређују која роба испуњава услове за повлашћени третман. 

Роба с преференцијалним пореклом испуњава услове за увоз с нижим стопама царине или чак нултом стопом, зависно од повлашћеног тарифног третмана, саопштила је Европска комисија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала