Руски лекари који су лечили Наваљног добијају претње

© Sputnik / Александр Кряжев / Уђи у базу фотографијаГлавни лекар ургентног центра у Омску Александар Мураховски
Главни лекар ургентног центра у Омску Александар Мураховски - Sputnik Србија
Пратите нас
Око хиљаду позива примио је ургентни центар у Омску, где је лечен Алексеј Наваљни, изјавио је главни лекар ове медицинске установе Александар Мураховски на конференцији за штампу, а његов заменик Анатолиј Калиниченко признао је да је добијао претње преко друштвених мрежа.
„Мени лично нико није претио – ни уживо, ни преко телефона. Било је много позива у чекаоницу. Можда је примљено 1000 позива“, одговорио је Мураховски на питање да ли је болница добијала претње.

Према његовим речима, због окупљања људи испред болнице понекад су тешко пролазила возила хитне помоћи, а неки новинари су снимали пацијенте које долазе, што је, према речима лекара, неприхватљиво.

Он је истакао да то није утицало на рад лекара, јер се не може доћи до доктора на одељењу интензивне неге, али да је испред болнице било много људи.

Са своје стране, заменик главног лекара болнице Анатолиј Калиниченко рекао је да је он добијао претње.

„Као активни корисник друштвених мрежа, лично сам ја и моја породица, деца добио на десетине претњи, јер не кријем чињенице из свог личног живота. То није утицало ни на ништа – мислим на квалитет лечења пацијента. Бог је судија овим људима. Ми смо лечили човека. Он (Наваљни) за то није крив“, рекао је Калиниченко.

Он је испричао да су Наваљног испратили на аеродром и доставили у авион којим је превезен у Немачку. Касније се он вратио на посао и завршио смену, а када је код куће погледао на интернет, шокирао се негативним коментарима.

„Многи ово користе као изговор за неку самопромоцију. Зачудило ме је нешто друго: многи људи, чак и познати новинари и лекари са светском репутацијом, дозволили су себи да коментаришу, а да нису имали информације, да је погрешна дијагноза, да је погрешно лечен, питали су зашто није дат састав конзилијума, подаци анализа – покажите нам све, а затим ћемо вас оценити“, испричао је лекар.

Додао је да му је било чудно да од колега чује такве изјаве, јер они знају да лекари, према закону, не могу да јавно износе дијагнозу.

Како је раније рекао Мураховски, клиника у Берлину саопштила је да је Наваљни и даље у стабилном тешком стању, а немачки лекари су изразили захвалност омским колегама.

Наваљном је у четвртак позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

У болници су саопштили да је тровање само један од могућих узрока стања пацијента. Заменик главног лекара у болници у Омску Анатолиј Калиниченко саопштио је касније да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, мождарног удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона. Руски лекари сматрају да је главна радна дијагноза метаболички поремећај који је узроковао нагли пад шећера у крви.

Руски блогер у суботу је из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге. Фонд који је организовао превоз Наваљног саопштио је да је он добро издржао лет, да се његово стање није погоршало, али је и даље критично.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала