Опозиција позвала на дијалог о мирној предаји власти у Белорусији

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихоновска гласа на бирачком месту у Минску
Председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихоновска гласа на бирачком месту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивша кандидаткиња за председника Белорусије и лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска је након састанка у Литванији са првим замеником државног секретара САД Стивеном Биганом изразила спремност да реши кризу у земљи путем дијалога о  мирној предаји власти, саопштила је прес-служба штаба Тихановске.
„Увек смо говорили да смо спремни за дијалог и тежимо мирном решавању ситуације. Отворени смо за посредовање међународних организација у циљу лакшег дијалога“, изјавила је Тихановска.

Такође је додала да белоруска опозиција захтева „непристрасну истрагу преступа које су белоруске власти починиле“ над својим народом“.

„Истовремено позивамо све земље да поштују суверенитет и територијални интегритет Белорусије. Само ће белоруски народ одлучивати о својој будућности на новим фер и слободним изборима“, истакла је Тихановска.

Захвалила Американцима за подршку

Тихановска је такође захвалила америчкој страни „за подршку коју пружају белоруском народу, који захтева поштовање свог избора“, саопштио је штаб политичарке.

На састанку са америчким дипломатом, Тихановска је истакла да избори у Белорусији 9. августа нису били „ни слободни ни праведни“, и истакла је да, према њеном мишљењу, председник Александар Лукашенко „нема подршку и белоруског народа, ни међународне заједнице“.

Светлана Тихановска је након избора у Белорусији отпутовала у Литванију, заједно са шефицом свог штаба Маријом Мороз. Тихановска је иницирала формирање Координационог савета за пренос власти. Генерално тужилаштво Белорусије је због тога покренуло кривични поступак.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала