Додик: Српска ништа не тражи од Вучића, само чува свој статус /видео/

© Tanjug / Сава РадовановићАлександар Вучић и Милорад Додик
Александар Вучић и Милорад Додик  - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је да Република Српска ништа не тражи од председника Србије Александра Вучића већ жели само да га информише о стању у БиХ и нагласио да је циљ Српске борба за очување статуса дефинисаног изворним Дејтонским споразумом.

Он је рекао да Вучић мора да зна каква је ситуација у БиХ и да је целовит приказ тога достављени документ о којем ће расправљати на сутрашњем састанку званичника из Српске и Србије у Београду.

Додик је нагласио да је сутрашња посета Србији изазвала велику пажњу, не само у Републици Српској и Србији, већ и у региону, па и шире и да су се они који уопште нису имали увид у то како се припрема и договара овај састанак нашли да говоре о томе.

Он је навео да је основна идеја била да се види на који начин се међународна заједница различито понашала ангажујући се у БиХ и на питању Косова и Метохије.

Према његовим речима, многи службеници који су били у БиХ и након тога ишли на Косово и Метохију, и обрнуто, имали су јединствени циљ да ускрате права српском народу и српској држави.

„У том погледу ми смо, кроз преглед антидејтонског понашања у оквиру онога што је Народна скупштина Републике Српске усвојила у новембру прошле године, сачинили операциони план на који начин ћемо те закључке презентовати и држати их на неки начин живим“, изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да се ни о чему другом не ради и да је проблем оних који су нашли да коментаришу доставу тог акта Народне скупштине у томе што га не читају.

Могли су, тврди Додик, да то прочитају и прошле године, али они мисле да све ствари стоје онако како они замишљају.

„Овде нема никакве активности у вези са сецесијом за коју стално помињу да нам је главна прича. Овде је у питању борба за статус. Наш статус је дефинисан изворним Дејтонским споразумом и ми хоћемо то“, нагласио је Додик.

Према Додиковим речима, оно што је у међувремену рађено и што Српска стално понавља, јесте да се насиљем високог представника и Уставног суда БиХ мења уставно-правни положај Републике Српске и неоправдано и нежељено се централизује БиХ.

„То није ништа ново. Ми смо доставили те закључке председнику Србије, који не зна да постоје тако детаљни прикази тако нечега. Ја сам те закључке, са ставовима Владе Републике Српске који су усвојени поводом тога, доставио и председнику Хрватске Зорану Милановићу у Загреб и доставићу свим релевантним факторима“, нагласио је Додик.

Додик је рекао да постоји идеја да се заједно са представницима хрватског народа у БиХ направи концентрисан преглед кршења Дејтонског мировног споразума и према Србима и према Хрватима.

Он наглашава да ће се тада видети да није било кршења на штету Бошњака, него се неоправдано кршио Устав да би се удовољило Бошњацима и њиховим захтевима.

„Проблем муслимана у БиХ је тај што они никада нису хтели да прихвате чињеницу да постоји Република Српска и да постоји равноправан хрватски народ у Федерацији БиХ, него су, користећи међународну заједницу, високог представника и Уставни суд, све то довели у питање“, напоменуо је Додик.

Бошњаци се сада, каже Додик, понашају као деца која узму некоме кликере и онда кажу да је то њихово.

„Није њихово! Ово што су урадили, ова транзиција није у складу са Дејтонским споразумом. Ми ћемо наставити да то говоримо“, рекао је Додик.

Он је додао да је питање војске било пун притисак према политичарима тог времена, да су људи условљавани, избацивани са послова, те да није била регуларна атмосфера за доношење таквих одлука.

„Суд и тужилаштво су наметнути, исто као и фискални систем, обавештајна служба, Агенција за истраге и заштиту, Гранична служба. Све су то ствари за које су мислили да су готове и да о томе не треба да се прича. Ми хоћемо да причамо о томе“, категоричан је Додик.

Српски члан Председништва БиХ истакао је како СДА ових дана говори о агресији и упитао зашто Србе, односно Републику Српску, задржавају у БиХ ако су агресори.

„Ми нисмо агресори на својој земљи! Наше активности су искључиво политичке природе, а они стално говоре да ће 'ако овако не буде, бити рата'. Неће бити рата, то је бесмислена прича! Има само потреба да се боримо за политичка права која смо добили у Дејтону и не желимо да их изгубимо“, поручио је Додик.

Додик наводи да су Бошњаци можда незадовољни Дејтоном, али да је то њихов проблем.

„Незадовољни смо и ми Срби Дејтоном, а поготово нисмо задовољни оним што је касније урађено посредством високог представника и одлука Уставног суда и нећемо се помирити с тим. То што има неких међу нама, који покушавају да као нека опозиција стално нешто критикују то је неко друго питање“, сматра Додик.

Додик је напоменуо да се не може одвајати пракса онога што се дешава на Косову и Метохији и онога што се дешава овде.

„Имате процес у коме се на простору Србије разграђује Србија тако што јој се узима Косово, а овде се разграђује Република Српска да би се направила наметнута БиХ. У оба случаја је у питању српски народ и српска држава. За нас постоји веза – емотивна, политчка државна и свака друга“, истакао је Додик.

Додик је рекао да је Србија је потписала Анекс 10 Дејтонског споразума и увела високог представника, те да по том основу има право да зна какво је стање по том питању, као што мора да зна и Хрватска.

„Ако се то не свиђа Бакиру Изетбеговићу, Шефику Џаферовићи и осталима, то је њихов проблем. Ми нећемо рат, хоћемо Републику Српску, а нећемо БиХ. Република није направљена да буде у БиХ. Висок степен аутономије добијен Дејтоном је оквир у којем ми можемо да живимо, али све су учинили да то више није тако“, истакао је Додик, преноси РТРС.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала