Идеална ситуација: Албански екстремисти владају ван стадиона, а Звезда на њему

© PixabayПразне трибине фудбалског стадиона
Празне трибине фудбалског стадиона - Sputnik Србија
Пратите нас
Звезда има снаге и на њу не утиче мржња која се испољава у Тирани према Србији и свему што је српско. Од утакмице очекујем да ће, наравно, наш тим победити и да ће проћи даље.

Овако легендарни центарфор Црвене звезде Душан Дуле Савић коментарише за Спутњик провокације албанских навијача уочи меча другог кола квалификација за Лигу шампиона који ће бити одигран вечерас између ФК Тиране и ФК Црвене звезде у главном граду Албаније.

„Ове провокације огромном већином долазе од оних са Косова — од Шиптара и припадника ОВК, а не од Албанаца из Албаније. Позитивна околност је што неће бити публике на стадиону, па се тај утицај своди само на дешавања ван терена, а то је већ лакше контролисати. Надам се да ће бити обезбеђење око хотела и на путу до стадиона и да ће то бити мањи проблем“, сматра Савић.

Провокације неће пољуљати Звездине играче

Спортски новинар Владимир Новаковић не верује да је утакмица као таква ризична и сигуран је да ће бити још покушаја да се српска екипа додатно испровоцира:

„Верујем да ће обезбеђење бити на том нивоу да спречи да све што се дешава утиче на утакмицу, али ће сигурно бити још провокација. Дрон су већ испробали, не знам шта ће за овај пут смислити. Али такве ствари су некако и очекиване и сталне у таквим утакмицама.“

© AP Photo / GENT SHKULLAKU Утакмица другог кола квалификација за Лигу шампиона између ФК Тирана и ФК Црвена звезда сама по себи није ризична, али ће сигурно бити још провокација са албанске стране.
Идеална ситуација: Албански екстремисти владају ван стадиона, а Звезда на њему - Sputnik Србија
Утакмица другог кола квалификација за Лигу шампиона између ФК Тирана и ФК Црвена звезда сама по себи није ризична, али ће сигурно бити још провокација са албанске стране.

Упитан да ли би овакве провокације могле да утичу на Звездину игру на терену, Новаковић каже да би били много неозбиљни ако би дозволили да их таква ствар пољуља, поготово имајући у виду олакшавајућу околност да се меч игра пред празним трибинама.

Већ се играло под сличним околностима

Он подсећа да је Звезда и раније играла у доста тешким околностима на различитим стадионима, па им то није представљало проблем. Навео је пример утакмице у Финској прошле године, када су албански навијачи провоцирали током утакмице, као и ван стадиона.

„Звезда је професионалан клуб, не може себи да дозволи да играчи реагују на те ствари. Мислим да је заправо најсрећнија околност што је и једним и другим навијачима забрањено да дођу, јер би сигурно било инцидената ван терена, а то би се обило о главу Звезди. Овако је савршена ситуација, они ће да праве драму ван терена, а Звезда ће да одговори на њему и све ће да се заврши хепиендом по наше“, уверен је Новаковић.

Утакмица Тиране и Црвене звезде проглашена је високоризичном, иако због вируса корона публике на стадиону неће бити. Поруке навијача су се сада са стадиона преселиле на друштвене мреже, на којима се могу видети снимци са порукама „Убиј, убиј, убиј, Србина“, „Србе на врбе“.

© MILOS SIMANOVICФК Црвена звезда и раније је играла под тешким околностима, као што је то био случај са утакмицом у Хелсинкију 2019. године када су албански навијачи такође провоцирали на трибинама, као и ван терена.
Идеална ситуација: Албански екстремисти владају ван стадиона, а Звезда на њему - Sputnik Србија
ФК Црвена звезда и раније је играла под тешким околностима, као што је то био случај са утакмицом у Хелсинкију 2019. године када су албански навијачи такође провоцирали на трибинама, као и ван терена.

Такође, ултраси албанског шампиона искористили су присуство тренингу ФК Тирана за своју уобичајену кореографију када се ради о утакмицама са националним набојем, па су користили мотиве из ратова — снајпере, ознаке УЧК, као и мапу велике Албаније. На огради је стајао транспарент на којем је писало: „Ту сам да браним своју земљу, ту је смрт најбезбеднија“.

Додатно, по доласку Звездиног тима у Тирану, навијачка група која себе зове „Тирона фанатикос“, приближила се у већем броју хотелу у коме је смештена фудбалска експедиција ФК Црвена звезда и усред ноћи — приредила буку са ватрометом.

Са друге стране, ФК Тирана је на Инстаграму фотографијом претходног меча ова два тима који је одигран још 1945, пожелела добродошлицу српском шампиону.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала