Како је могуће покрасти изборе у Америци: Нови план за „гласање од куће“ руши темељ демократије

© REUTERS / Brian SnyderИзбори у Америци
Избори у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјаве са конвенција демократа и републиканаца указују на то да је у Америци све спремно за довођење у питање легитимности избора, невезано за то ко ће победити. И једна и друга страна унапред најављују да ће, уколико изгубе, то бити резултат или страног мешања или тога да су њихови гласачи покрадени услед гласања путем поште.

Овако аналитичар из Вашингтона Обрад Кесић коментарише могућност да новембарске изборе за председника САД обележе бројне контроверзе и нерегуларности, а на које републиканци, а и сам председник Трамп, већ дуже време указују незадовољни могућношћу гласања путем поште.

Према његовим речима, гласање путем поште има дугу историју у Сједињеним Америчким Државама, а реч је о такозваном „гласању у одсуству“.

„Особа која жели да гласа путем поште, мора да се за то пријави и затражи гласачки листић, јер неће бити у могућности да изађе на гласачко место. У свакој држави и општини за овакав вид гласања постоји одговарајућа процедура и то није спорно, чак је и сам председник Трамп гласао на тај начин. Међутим, оно што јесте спорно је идеја демократа да се гласачки листић шаље свима који су уписани у бирачки списак“, објашњава Кесић.

Како је могуће покрасти изборе у Америци

То је, додаје саговорник Спутњика, проблематично из више разлога. Пре свега, не постоји механизам да се провере све адресе из бирачког списка, јер особа може да буде регистрована на једној адреси, а да се у међувремену преселила више пута.

„Такође, дешава се и да су понекад особе регистроване у два места, на пример у Калифорнији и Аризони. Проблем је дакле у томе да се контролише бирачки списак. Притом, актуелни закон не предвиђа да свако добија гласачки листић поштом, невезано за то да ли су грађани то тражили или не, тако да би закон морао да се напише другачије како би могле да се уведу неке контроле и регулације. То је основни проблем“, напомиње Кесић.

Такође, додаје наш саговорник, врло је честа манипулација са гласањем путем поште, односно са такозваним „одсутним гласовима“.

„На пример, у источном делу Чикага где сам ја одрастао, увек су постојали страначки организатори који су ишли од куће и помагали људима да се региструју за гласање. Они би тада евидентирали и ’одсутне гласове‘, а када ти листићи стигну, они би долазили и испунили их за свог кандидата. Такав вид манипулације је врло честа појава на америчким изборима, а ретко када је санкционисана, па верујем да би се на предстојећим изборима у новембру за тако нешто добио још већи простор“, објашњава Кесић.

У том смислу гласање путем поште са собом носи бројна отворена питања, а до избора је остало веома мало времена.

„Али, демократе користе пандемију како би изнели аргументе да гласање на бирачким местима није безбедно и да би једино било одговорно да свака америчка држава свим грађанима обезбеди ’право на глас‘. То би, по њиховом тумачењу, значило да би свако добио поштом бирачки листић ако се регистровао да гласа. Амерички закон, међутим, није предвидео тако масовно гласање и масовно слање бирачких листића преко поште“, напомиње Кесић.

Све спремно за довођење у питање легитимности избора

Наш саговорник верује да би због свега наведеног за америчке изборе било катастрофално да се уведу сасвим нови приступ и нова процедура.

„Наравно, већ дуже време у САД постоји једна шира расправа о томе шта значи демократија — да ли демократија значи да свако преузме одговорност за себе да изађе да гласа и ако није у могућности да изађе на бирачко место, да се на време пријави како би добио ’одсутан листић‘ за изборе, или пак демократија значи да држава преузима одговорност на себе да обезбеди свакоме ’право гласа‘, што је оно за шта се залажу демократе“, указује Обрад Кесић.

Он појашњава да је у комунистичким системима, у одређеним државама, постојала обавеза да сваки грађанин гласа, што је било праћено државном контролом, па чак и казнама за особе које нису изашле да гласају.

„Приступ који демократе имају, врло је сличан том приступу, јер они размишљају у том правцу — да свако треба и има обавезу да гласа, а да држава има обавезу да обезбеди најлакши могући начин да грађани испуне своју грађанску обавезу. То је нешто о чему се већ дуже прича у теорији, али сада, где би у пракси имали овај нови приступ где се слепо шаље бирачки листић на све адресе које су уписане у бирачке спискове и које нису у задње време контролисане, мислим да би то била формула за велику контроверзу и повод за разне тужбе које би долазиле од оне стране која би на изборима изгубила“, каже Кесић, уз опаску да заправо и очекује покретање тужби у више држава након избора, јер је разлика међу председничким кандидатима, Трампом и Бајденом, у одређеним државама врло тесна.

„Већ имамо основ за тужбе и полемику око легитимности избора, јер се у неким државама почело са слепим слањем листића на адресе свих у бирачком списку“, закључује Обрад Кесић за Спутњик.

Председник САД Доналд Трамп упозорио је у понедељак републиканце да би избори у новембру могли бити покрадени и оптужио демократе да користе пандемију за крађу избора. Трамп је то рекао говорећи првог дана на републиканској националној конвенцији у Северној Каролини, након што је поновно номинован за републиканског кандидата на председничким изборима 3. новембра, на којима ће се супротставити демократи Џоу Бајдену.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала