Коме је од користи тровање Наваљног? Руском руководству сигурно не

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски блогер Алексеј Наваљни
Руски блогер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Намерно тровање руског опозиционара Алексеја Наваљног није од користи руском руководству, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије, објављеном након састанка руских дипломата са америчким првим замеником државног секретара САД Стивеном Биганом.
„Америчком саговорнику је скренута пажња на сумњиву ужурбаност с којом су у Вашингтону и Бриселу прихватили верзију о намерном тровању Алексеја Наваљног. Неизбежно се поставља питање: Коме је то од користи? Руском руководству сигурно није“, саопштено је из Министарства.

Такође се наводи да се Русија залаже за најдетаљнију и најобјективнију истрагу догађаја са Наваљним, а такође сматра недопустивим неутемељене оптужбе на свој рачун.

„Унапред дефинишући догађај као 'инцидент' америчка страна је нагласила да ће 'у случају да се потврди верзија о тровању Наваљног као опозиционара, Вашингтон предузети мере, које ће засенити реакцију америчког друштва на руско мешање у председничке изборе у САД 2016. године'. Скренувши пажњу саговорнику на недопустивост неоснованих оптужби, истакли смо да се руско руководство залаже за најдетаљнију и максимално објективну истрагу догађаја“, истиче се у саопштењу руске стране.

Русија „је поново подсетила на то да је спремна да отворено, објективно и са реално утврђеним чињеницама размотри не само тај конкретан случај, него и такозване 'случајеве Александра Литвињенка и Сергеја Скрипаља', којих су се поново заједнички, као на команду, сетили западни медији“.

Такође је саопштено да руска страна рачуна на то да ће немачки лекари показати професионализам и да неће допустити да се резултати анализа искористе у политизоване циљеве.

„Подсетили смо да су комплетни подаци о историји болести Наваљног предати немачком тиму лекара, који су стигли у Омск због транспорта Наваљног у берлинску клинику 'Шарите'. Рачунамо на то да ће немачки лекари показати исти професионални приступ и да неће дозволити да се резултати њихових лабораторијских анализа искористе у било какве политизоване сврхе“, наводи се у саопштењу.

Данас се Биган састао у Москви са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом и његовим замеником Сергејом Рјабковим и  Игорем Моргуловим.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала