Кон о епидемиолошкој ситуацији: Казне за непоштовање мера и до 150.000 динара

Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон рекао је да се тренутна епидемиолошка ситуација више не може дефинисати као ванредна, али је прерано рећи да је сваки ризик завршен.

Наводи да, иако су поједине локалне самоуправе укинуле ванредну ситуацију, и у тим местима на снази остају мере које важе за читаву земљу. Реч је о забрани окупљања више од 10 особа, забрани рада башта кафића после 23 часа, обавезно ношење маски.

Када је реч о отварању институција културе, оне ће морати редовно да се проветравају, дезификују најмање једном дневно, а размак између посетилаца мора бити најмање метар и по лево, десно, напред и назад. То је, каже, девет квадратних метара по човеку.

Такође, наводи, чланови ансамбла морају бити темељно прегледани да се зна да су здрави, а бираће се и представе у којима има најмање учесника.

"Ако се не користе маске, биће затварања, то се пре свега односи на биоскопе", наглашава епидемиолог.

Говорећи о поласку у школу, Кон је рекао да непрекидно треба имати на уму да се налазимо у специфичној пандемијској ситуацији, која се дешава екстремно ретко и да треба имати попустљив однос према захтевима родитеља. У школску годину улази се темпирано, када је ситуација најповољнија, наводи члан Кризног штаба.

Напомиње да се одлука о евентуалном карантину по повратку са годишњих одмора не може донети "преко колена", већ се мора добро размотрити.

На питање шта ће бити са домаћим туристима који се враћају с летовања доктор Кон каже:

“Имамо јасна упозорења која се дају на граници, да ли се спроводе или не, то је друго. Гранична полиција дели та упозорења. Ту све пише, телефон где треба да јаве, када треба да се самоизолују. Минимална казна за непоштовање тих мера је 50.000, а максимнална 150.000. Морамо да размишљамо и о загушењу наших лабораторија због тестирања. Самозолација је свакако најефктивнијна”, каже др Кон.

Он напомиње да наши суграђани који имају куће у Црној Гори такође треба да поведу рачуна о томе како ће се заштитити, будући да с етамо погоршава епидмиолошка ситуација:

“Треба да рачунају на упозорење, да је ризик већи, да поведу рачун с ким су у контакту. Деца која су била у подручју где је већа заразност не треба да иду у школу”, сматра др Кон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала