Мандић: И Милови бирачи сада ће послушати митрополита Амфилохија — побеђујемо!

© Sputnik / Александар МилачићАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија
Пратите нас
Клима у којој ће се 30. августа одржати избори у Црној Гори стварана је дуго и кулминирала је безбожничким Законом о верским заједницама, у кога се Мило Ђукановић уздао да ће му осигурати подршку НАТО-а и целог политичког Запада, те да ће наредне године славити тридесет година од доласка и опстанка у самовласти.

Ђукановићу се рачуница враћа са каматом, која ће га, по свој прилици, за седам дана отерати у изборни минус, изјавио је Андрије Мандића, шеф изборног штаба коалиције за „Будућност Црне Горе“.

Мандић у интервјуу за портал „Све о Српској“ наводи да је политичка реалност у Црној Гори таква да су опозиционе снаге у земљи збиле редове и добиле нове гласаче међу апстинентима, па чак и у мање апанажованом кадру ДПС.

Пробудила се српска и његошевска Црна Гора

Он наглашава и да је српска и његошевска опозиција добила до сада невиђену подршку и пажњу Срба из целог региона и њихових лидера, али и да су режим Мила Ђукановића и он лично ударили у европски зид, тачније у нови Европски парламент из кога су уместо подршке стигле осуде његовог аутократског нарушавања основних људских права и рушења темеља демократских вредности у земљи која је усред цивилизоване Европе.

„То је уједно и онај жути картон на коме се чита да за Милов Монтенегро има места у НАТО-у, али зашто би га Европљани ’увезли‘ и натоварили Мила на врат себи у ЕУ“, наглашава лидер Нове српске демократије, највеће политичке странке унутар Демократског фронта, који је стожер опозиционог укрупњавања.

Први пут у Црној Гори као у Србији 2000. године

Мандић чињеницу да ће један део опозиције ићи у другој колони око Алексе Бечића не доживљава ни као минус ни као плус, јер се просто ујединило све „што је желело да се уједини“ у историјском подухвату који Црна Гора до сад није имала.

Ауто-литија из Куча до Подгорице - Sputnik Србија
Блокадом Подгорице због ауто-литија власт суспендовала Устав на три сата и — забила аутогол

„Просто смо сабрали 11 странака и угледног професора Здравка Кривокапића, који је нестраначка личност и који се до сада није бавио политиком. Поставили смо га за носиоца наше листе на којој смо успели да ујединимо све што је желело да се уједини у опозицији и око нестраначке личности. Верујемо да је већина грађана Црне Горе препознала нашу коалицију као кључну којој треба дати поверење — под редним бројем 9! Ово је код нас први пут урађено. У земљи која има 600.000 људи успели смо да објединимо 11 партија и носиоца који је нестраначка личност. Тако велико обједињавање је у региону последњи пут било у Србији 2000. године, када се 17 странака објединило у ДОС“, каже Мандић.

Он најављује да ће се коалиција „Будућност Црне Горе“ када дође на власт посветити опоравку економије, коју је садашњи режим урушио.

„Србија и Република Српска кључни партнери“

„Као будућа власт имамо озбиљне планове како да променимо економску слику и како да изађемо из тамне рупе у којој се налази Црна Гора због погрешне политике која је била првенствено окренута породици Ђукановић. Желимо да поправимо економске односе са свим суседима, а првенствено мислим на Србију и Републику Српску, са којима је овај режим спустио односе на најнижи могући ниво. Иако су то, што се тиче економских односа, наши кључни партнери“, истиче.

О позиву митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је позвао народ да изађе на изборе и гласа против безаконика и безаконог закона, Мандић наводи да очекује да ће га људи послушати.

„Не може власт да дискредитује позив нашег митрополита који је веома утицајна личност, огроман број људи слуша и обраћа пажњу на то шта ће рећи митрополит. У времену сукоба Булатовића као председника и Ђукановића као председника Владе, Ђукановић је и те како био заинтересован да добије подршку митрополита и СПЦ. Ако се у том времену држало до тога шта ће рећи митрополит, а то је случај и са људима који су подржавали Ђукановића, верујем да ће ти људи који су донедавно гласали за ДПС и данас послушати шта каже митрополит Амфилохије“, уверен је лидер „Будућности Црне Горе“.

„Наношена нам је велика штета“

Наглашава да се српска и његошевска Црна Гора пробудила с литијама и да је то незаустављив процес.

„Ја сам кроз целу каријеру као српски политичар из Црне Горе и веома сам на то поносан, носио и уложио напоре и снагу како би се на правилан начин отворило и пред домаћом и међународном јавности поставило на сцену српско питање у Црној Гори. Ми смо имали режим, чак и онај комунистички и онај који га је наследио у доба вишепартијског система, који није желео да призна да у Црној Гори уопште постоји српски народ. Кроз формулацију да су Срби и Црногорци исто, а онда у следећем закључку то значи да сте Црногорац и тиме нам је нанета велика штета“, каже и додаје:

Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Проглас Кривокапића: Време је да оду они који су заробили Црну Гору

„Дуго времена нам је требало да помогнемо људима који се баве том проблематиком да знају да су Срби у Црној Гори своји на своме. СПЦ, која је помесна црква и делује на овом простору, a њене епархије у Црној Гори се ни по чему не разликују од других епархија СПЦ. Наша Црква функционише у складу са својим уставом, у нашим епархијама на овом простору надлежни су Свети архијерејски Сабор, Синод и патријарх, а има све оно што има православље. Многи су улагали енергију, а понекад ме је изненађивало са којих је све адреса то долазило да се поводом Срба не примене демократски стандарди који важе свуда у свету. Ми смо народ који живи на својим историјским територијама, не желимо ниједном народу, ма како се изјашњавао, као Црногорци, Бошњаци, Албанци, Хрвати, да одузмемо било какво право. Али желимо да имамо иста права.“

Он наводи и да су уложени велики напори и да је данас српско питање постављено онако како треба.

„Не тражимо ништа осим да се примене европски стандарди и у нашем случају када су у питању култура, језик, положај наше националне заједнице, заступљеност у органима државне управе, војсци и полицији, трошење буџета и јавних финансија, тако да и они простори где углавном живе Срби, имају право да буду финансирани из те главне народне касе. Тражимо једино равноправност и поштовање. Поштујемо све друге и тражимо да и нас поштују“, поручује Мандић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала