Милановић одрецитовао „Остајте овдје“ у Груборима и рекао: Десио се морални ужас

© Tanjug / ZORAN MIRKOVICКомеморација у Груборима
Комеморација у Груборима - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Хрватске Зоран Милановић одржао је говор на комеморацији српским жртвама у месту Грубори код Книна, наводећи да је за тај злочин чуо први пут кад је прочитао текст у „Њујорк тајмсу“.

До злочина у Груборима дошло је двадесетак дана након завршетка ’Олује‘. У селу 20 километара удаљеном од Книна убијено је шест српских цивила, од којих је само двоје било млађе од 60 година. За злочин никад нико није одговарао.

„Лако је сад, 25 година након злочина, говорити да нико није одговарао. Зна се отприлике и скоро тачно која јединица је била овде тога дана“, рекао је Милановић, који је додао да је за Груборе први пут сазнао кад је прочитао текст у „Њујорк тајмсу“, казавши да је то у њему изазвало морални ужас.

Штета због злочина у Груборима направљена је и Хрватској као држави, истакао је Милановић, додавши да је због тога злочина навучена мрља на државу „која је била нападнута у рату“.

„У име које проклете правде делују људи који су могли убити невине цивиле? Након овога више ништа није исто“, поручио је Милановић у Груборима.

Одрецитовао је песму Алексе Шантића „Остајте овдје“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала