НАТО бродови упловили у литванску луку

© Sputnik / Игор Чуприн / Уђи у базу фотографијаВојни бродови НАТО-а
Војни бродови НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Бродови сталне морнаричке НАТО групе пристали су у Клајпедску луку, саопштила је прес-служба Министарства одбране Литваније.

Прецизирано је да су у Клајпеду стигле фрегате прве сталне морнаричке групе (СНМГ1) НРП Корте-Реал (Ф332) и ХЦМС Торонто (333).

Командант СНМГ1 адмирал флоте Хосе Антонио Миронес састаће се током боравка у луци с градоначелником Клајпеде Витаутасом Грубљаускасом и командантном литванских морнаричких снага, капетаном Гедрусом Пременецкасом.

„НАТО, наравно, представља гарант геополитичке стабилности у региону Балтичког мора“, изјавио је Пременецкас.

Бродови су распоређени у Балтичком мору у циљу повећања безбедности, а такође и демонстрације „солидарности и привржености НАТО савезника колективној одбрани“.

© AFP 2023 / Peter MalukasЛитвански војници подижу НАТО заставу
НАТО бродови упловили у литванску луку - Sputnik Србија
Литвански војници подижу НАТО заставу

Планирано је да долазеће савезничке фрегате учествују у заједничким вежбама са литванским бродовима.

Балтичке земље, укључујући Литванију, активно закључују уговоре о одбрани са САД, објашњавајући то опасношћу од  „руске агресије“, а такође редовно распоређују војне контингенте НАТО на својим територијама.

Истовремено, Москва је више пута наглашавала да не планира да нападне ниједну од земаља и да је западна Алијанса тога веома свесна.

Иначе, НПКЛ1Г једна је од четири НАТО морнаричке јединице. НАТО тренутно има четири групе резервних јединица. Две од њих (СНМГ1 и СНМГ2) поседују велике надводне борбене бродове попут фрегата и крстарица. Друге две - СНМЦМГ1 и СНМЦМГ2 су бродска удружења којима припадају миноловци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала