Папир за Америку: У Белој кући би могла да се разматра и будућност Републике Српске

© Sputnik / Дејан Симић / Табла на згради председника РС
Табла на згради председника РС - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америка је заинтересована за то да Република Српска добије већу аутономију, каже професор Ненад Кецмановић, уочи састанка највиших функционера Србије и Републике Српске.

Састанак политичког врха Републике Српске и Србије, који ће бити одржан у среду, биће посвећен разматрању документа који је званична Бањалука послала у Београд, а који је актуелизован предстојећим одласком српског председника у Вашингтон, где ће вероватно бити речи и о будућности Републике Српске, објашњава Кецмановић.

Америка заинтересована за већу аутономију Српске

Он ово закључује на основу доступних информација, према којима ће се у дијалог Вучић—Хоти укључити и сам председник САД Доналд Трамп, из чијег је окружења процурило да је Вашингтон спреман да РС добије већу аутономију.

Документ који је из Бањалуке дошао у Београд, састоји се од закључака и информација које је у два наврата усвојила Народна скупштина РС, а који се односе на неуставну трансформацију дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске. Такође, у Београд је прослеђена и Информација у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ.

Ради се о документу који са једне стране описује захвате међународне заједнице на штету РС, а са друге стране, ради се о мерама које ће Бањалука предузети како би заштитила свој дејтонски статус, каже Кецмановић.

„За Републику Српску, документ је од прворазредног значаја, а да ли ће бити од историјског, како многи већ тврде, то ћемо моћи да проценимо тек према ефектима које ће остварити“, напомиње он.

Борба Српске за слово Дејтона

РС тражи враћање свих ентитетских надлежности које јој припадају по Дејтону, а које су пренете из Бањалуке у Сарајево; затим, тражи укидање Бонских овлашћења високог представника која су, према Кецмановићевим речима, диктаторска, као и одлазак страних судија из Суда БиХ, којима је такође по Дејтону истекао мандат. Најзад, тражи се укидање наметнутих закона.

„Ти захтеви упућени су међународној заједници, али и појединачно земљама које су потписом гарантовале Дејтонски споразум. Разумљиво, то је, пре свега, матица Србија. Што је најважније, Народна скупштина РС је све те по њу штетне одлуке и праксу парцијално већ ставила ван снаге и на основу тога припремила је нови устав“, каже Кецмановић.

Документи који су упућени у Београд, усвојени су на седници Народне скупштине РС 11. и 12. новембра прошле године, као и 17. фебруара ове године. Повод за њихово усвајање било је усвајање Декларације СДА, према чијем слову ова најмоћнија бошњачка странка као свој примарни циљ истиче доношење новог Устава и повратак тзв. Републике БиХ. Повод за другу седницу била је одлука Уставног суда БиХ, којом је РС оспорено право на пољопривредно земљиште.

Овим закључцима представници Српске у заједничким институцијама обавезани су да предложе Парламентарној скупштини Закон о престанку мандата страних судија и да до доношења тог закона обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала