Понуда из Дечана: Игуман Сава на албанском предложио решење за пут који угрожава светињу /видео/

© Sputnik / Дејан СимићСава Јањић, игуман манастира Високи Дечани
Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани - Sputnik Србија
Пратите нас
Игуман Високих Дечана Сава Јањић обратио се косовским грађанима који имају недоумице о проблему са путем Дечани—Плав, који иде кроз заштићену зону манастира и предложио да пут делом обилази, али и да пролази преко те зоне заштите. Косовски премијер из Дечана поручио је да се још тражи решење.

„Најпре бих желео да вас уверим да ми као грађани у потпуности подржавамо економски развој наше општине и изградњу путева који повезују људе. Међутим, Закон о Специјалним заштићеним зонама, који је усвојила косовска скупштина, забрањује градњу магистралних путева кроз такве зоне“, објавио је игуман Сава на Јутјубу.

Порука Саве Јањића на албанском

У видео-поруци на албанском језику и уз текст написан на енглеском и српском, он је подсетио да је 2014. косовска влада одлучила да направи пут од Дечана до Црне Горе који обилази зону заштите, пратећи делом Лоћанску долину и повезујући се са путем уз Дечанску Бистрицу на крају те зоне.

„Овај пројекат је најбоље решење, јер би био у потпуности у сагласности са косовским законом и истовремено би онемогућио тешки саобраћај у зони, која је предвиђена законом да буде простор неометане природе и мира“, навео је у поруци.

Како је рекао, „постојећи пут кроз зону би се могао завршити касније, као пут локалног карактера, са одговарајућом ширином, ограничењем брзине и забраном за тешка возила“.

„Чврсто се надам да ће косовска влада и општина Дечани подржати ово решење, које су такође предложили и међународни представници“, навео је игуман Сава.

Према његовим речима, истовремено, ово решење би било добра основа за изградњу поверења и промоцију манастира Дечани као светске културне баштине Унеска са потпуно очуваним природним амбијентом, без буке, турбуленција и гужве на путу.

„Локални пут кроз зону остао би доступан за рекреацију и туризам, као и постојећи пут који води до манастира“, објаснио је игуман Сава.

Он је нагласио да је сигуран да би било могуће да се овај локални пут заврши чим се сагради пут који заобилази заштићену зону.

„Око тог пута може се посадити више вегетације како би се очувао карактер зоне, која се такође налази и у националном парку Проклетије“, навео је игуман Високих Дечана.

И Хоти „тражи решење“

Косовски премијер Авдулах Хоти је током обиласка Дечана рекао да они такође раде на проналажењу решења за овај пут који је, према његовим речима, важан за становнике Дечана.

„Разговарали смо о важним питањима, економском развоју Дечана и наставку изградње пута око манастира. Имамо институционалну културу да поштујемо законе које је донела Скупштина Косова. Али овде смо и да пронађемо решења за становнике Дечана и да сачувамо културне објекте. Уверен сам да ћемо током наредне недеље пронаћи решења“, казао је Хоти након састанка са градоначелником Дечана Башкимом Рамосајем и командантом Кфора Микелом Рисијем. Градоначелник Дечана је поручио да је у интересу да се изградња пута настави, али да се пре тога треба пронаћи решење, преносе приштински медији.

„Охрабрен сам састанком“

Јањић се такође састао са премијером привремених приштинских институција, са којим је разговарао о начинима да се пронађе трајно решење за проблем пута Дечани—Плав.

Он је поручио да се нада да ће решење за овај проблем бити задовољавајуће за све.

Јањић је након састанка истакао да је важно имати у виду да постоји Закон о специјалним заштићеним зонама, који не дозвољава да се магистрални путеви раде кроз заштићене зоне, као што је то случај код изградње пута Дечани—Плав, преноси „Косово онлајн“.

„Овај пут би се одразио на манастир, али и на мир. Разговарали смо о начинима да се пронађе трајно решење које би било обострано прихватљиво. Охрабрен сам овим састанком, радићемо у сарадњи са међународним представницима и надам се да ће решење бити задовољавајуће за све“, рекао је Јањић.

Он је додао да „подржава изградњу путева који повезују људе и идеје за економски развој општине“.

Подсетимо, последњи атаци на манастир Високи Дечани на Косову и Метохији догодили су се пре десетак дана, када су тешке грађевинске машине окружиле овај бисер српске и светске културне и хришћанске баштине из 14. века, који је под заштитом Унеска.

Након што је игуман Сава Јањић обавестио јавност о поновном почетку радова у близини манастира, уследиле су реакције српског Министарства културе и информисања и председника Александра Вучића.

Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија
Тамне сенке изнад српских светиња: Држава збија редове због самоодбране

Убрзо након тога, интервенцијом Кфора заустављени су радови, али због проласка великог броја тешких грађевинских возила свакодневно могућа су статичка оштећења на самој цркви из 14. века и манастирским објектима. Само четири дана касније, поново су настављени радови, али су били кратког даха и дан касније су обустављени.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала