Тихановска: Белоруска опозиција спремна на дијалог са властима

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASБивши кандидат на председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановска
Бивши кандидат на председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши кандидат на председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановска изјавила је да опозиција жели да постигне своје циљеве мирним путем, као и да је спремна да дијалог са властима.
„Наш задатак је да добијемо изборе мирним путем дијалога“, рекла је Тихановска на заседању Комитета за међународна питања Европског парламента.

Она је истакла да је белоруска опозиција спремна за преговоре са властима и да је спремна да предложи своје преговараче.

Тихановска је навела да протести у Белорусији представљају мирну револуцију која није усмерена ни против Русије ни у њену корист.

„Револуција у Белорусији није геополитичка. Она није ни проруска, ни антируска. Дешава се мирна револуција“, додала је Тихановска.

Према њеним речима, протести такође нису повезани ни са перспективама преусмеравања Белорусије на Европску унију или против ње. Она је напоменула да се ради управо о праву белоруског народа да слободно бира своје вође.

Тихановска је такође позвала све земље да поштују територијални интегритет Белорусије.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала