Упад официра у Филмски центар: Сви детаљи драме због филма „Кошаре“

© Фото : Дуња Допсај/Уступљено СпутњикуСцена са снимања филма "Кошаре"
Сцена са снимања филма Кошаре - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Данашњи покушај разговора између сукобљених страна у екипи филма „Кошаре“ претворио се у праву драму због упада „официра у пензији“, како су данас саопштили домаћини медијације из Филмског центра Србије.

Редитељ Балша Ђого вечерас открива да се тај човек представио као Омеровић Хасан, официр 63. Падобранске бригаде Војске Србије, да је сео поред продуцената филма Немање Мићића и поручио да је дошао да види „ко је тај Балша Ђого“.

Након тога састанак је прекинут, а како је све изгледало на лицу места написао је на Фејсбуку редитељ Балша Ђого.

„Пре неколико дана на Фејсбуку ми је писао између многих других бораца и Омеровић Хасан Омер или Тарзан, како ми се представио официр и легенда 63. Падобранске бригаде. Скриншотове наше приватне преписке објавићу уз овај пост, потом и оно што ми је јутрос написао на овој друштвеној мрежи и мој одговор“, пише Ђого у уводу текста, а онда прелази на догађај у Филмском центру Србије (ФЦС).

„На данашњој медијацији у ФЦС-у појавили су се и поред договора да буду само Немања Мићић и његов адвокат, а са друге стране један од косценариста филма Страхиња Радетић и ја – и Владан Анђелковић и још једна адвокатица. Пошто сам се обратио домаћину скупа директору ФЦС-а да омогући да састанку, поред људи из Министарства културе и нас, присуствују само они који су на њега позвани, саслушали смо једну адвокатску тираду за судницу због чега ће ме све тужити продуценти. Рекао сам да ово није суђење него скуп на коме хоћемо да потражимо решење и да заиста нећу да учествујем у овом формату разговора који није договорен раније без својих адвоката, што је раније и било и садржано у позиву ФЦС-а за састанак.

„Док смо ми разговарали врата су се широм отворила и на њима се појавио човек у војној униформи са беретком, представио се као Омеровић Хасан официр 63. Падобранске и рекао да је он дошао да чује шта се овде дешава и ко је Балша Ђого, гледајући ме у очи. Сео је за наш сто, поред Немање Мићића продуцента. Нисам видео да ли је био наоружан. У тајцу који је настао, и пред уплашеним погледима присутних жена, устао сам, захвалио се Омеру на интересовању за ову тему и додао да он није позван на овај састанак, а директору ФЦС-а да ја немам шта да тражим на таквом скупу и захвалио се свима: Министарству, својој кући ФЦС-у и кренуо напоље. Будући да нисам знао шта ме очекује испред, са врата сам напоменуо да ме чека група мојих другова граничара у кафани која није далеко да чују како сам прошао и да сам их намерно замолио да седну мало даље да неко њихово присуство не схвати као притисак. Тако се медијација завршила”, наводи Ђого.

Он наглашава да су све то „продуценти направили пред својим адвокатом, људима и правницима из Министарства културе“.

„Ја не знам ко је позвао Хасана на овај разговор као својеврсног арбитра. Ја нисам, а верујем да то није урадио ни Филмски центар. Ради предупређења могућих гласина морам да кажем да осим овога што сам навео није било никаквих других претњи. Цео разговор је снимљен диктафоном Министарства културе. А о Омеровић Хасану, ко за њега није чуо, може лако да сазна, али није био у саставу 63. Падобранске у њеним акцијама на Кошарама“, закључује Ђого.

У сликаним порукама који су он и Омеровић разменили, овај други пише да га је неко из екипе филма „Кошаре“ ангажовао да обучава статисте, да би потом нестао и више му се није јављао. Из даљег разговора закључују да се ради о продуценту Владану Анђелковићу. Ђого га обавештава да ништа о томе не зна и извињава му се у своје име. Омеровић се уљудно захваљује и ту се прекида комуникација.

Након тога пише како Ђого обмањује јавност и да се нада да ће његовим одласком „филм бити веродостојнији“.

Директор Филмског Србије Гордан Матић рекао да је данас да је медијација морала бити прекинута због упада униформисаног лица и да ни рођеном оцу не би дозволио да тако нешто уради. Он је изразио наду да би у петак могло да дође до новог састанка „зараћених страна“.

Снимање филма и серије „Кошаре“ по сценарију Ђорђа Милосављевића, Страхиње Радетића и Балше Ђога почело је средином јула у Лесковцу и околини. Прошле недеље редитељ Балша Ђого објавио је да су продуценти послали екипу кући, прекинули снимање и открио да међу њима постоје неспоразуму у погледу наставка рада.

Након тога продуценти Мићић и Анђелковић изнели су своју верзију случаја саопштивши да Балша Ђого више није редитељ филма „Кошаре“ и да су обавезе према њему измирене.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала