Белоруска нобеловка дошла на саслушање у Истражни комитет

© AFP 2023 / SERGEI GAPONДобитница Нобелове награде и члан Координационог савета белоруске опозиције Светлана Алексијевич
Добитница Нобелове награде и члан Координационог савета белоруске опозиције Светлана Алексијевич  - Sputnik Србија
Пратите нас
Добитница Нобелове награде и члан Координационог савета белоруске опозиције Светлана Алексијевич дошла је на саслушање у Истражни комитет Белорусије, јавио је дописник Спутњика са лица места.

Алексијевичева је изјавила да се не осећа кривом.

„Ни за шта нисмо криви. Залажемо се само за мировни процес. Осећам да је све што смо урадили апсолутно легално“, изјавила је нобеловка новинарима.

Осим тога, она је рекла да је потребна подршка.

„Желимо да живимо своју судбину у својој породици. Али, ту нам је потребна помоћ. Мало је вероватно да ћемо се ми и наш комитет изборити са овом ситуацијом. Нажалост, наше цивилно друштво је зелено. Зато нам треба помоћ света, можда и Русије“, објаснила је Алексејевичева.

Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Белоруска опозиција: Полиција задржала два члана Координационог савета

Заједно са њом дошли су правник, члан Координационог савета Максим Знак и представница обједињеног штаба Марина Колесникова.

Раније је објављено да Алексејевичева планира да у среду буде у Истражном комитету Белорусије, где је позвана као сведок у кривичном делу стварања опозиционог Координационог савета.

Представници белоруске опозиције, који не признају резултате председничких избора, формирали су Координациони савет за предају власти. Државно тужилаштво је с тим у вези покренуло поступак у складу са чланом 361 Кривичног закона о позивима на акције усмерене на штету националној безбедности Републике Белорусије. Према овом закону, предвиђена је затворска казна до пет година. Чланови Председништва Координационог савета позвани су на саслушање у Истражни комитет као сведоци. Савет опозиције тврди да су сви циљеви и методе које он одређује легални и засновани на Уставу земље.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала