Белоруска опозиционарка: Није време за разговоре са Русијом

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаМитинг опозиције у Минску
Митинг опозиције у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши председнички кандидат на изборима у Белорусији Светлана Тихановска изјавила је у интервјуу за француски лист „Монд“ да још није дошло време за разговоре са Москвом.
„Још није дошло време, али отворени смо за дијалог са свима. Било би сјајно када би Русија подржала нашу борбу за права, али замолићу је, као и све са којима се састајем, да поштује наш суверенитет“, одговорила је Тихановска на питање да ли намерава да „такође разговара са Москвом“.

Након званичног пораза на председничким изборима у Белорусији, Тихановска је отишла у Литванију. Она се у понедељак састала са замеником америчког државног секретара Стивеном Биганом и најавила спремност за решавање политичке кризе у земљи дијалогом о мирној предаји власти и отворености за посредовање међународних организација.  

Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Тихановска: Америка обећала помоћ белоруској опозицији

Члан президијума Координационог савета белоруске опозиције Павел Латушко раније је изјавио да је савет спреман за контакте са Русијом „на свим нивоима“.

Како је раније изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков, Белорусија мора сама да одлучи да ли јој је потребна помоћ других земаља у решавању тренутне политичке ситуације. Према његовим речима, Русија је спремна да помогне, али се неће мешати.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала