Истраживање јавног мњења: Шта Руси мисле о идеји чиповања људи

Пратите насTelegramOdyssey
Идеја о чиповању људи изазива оштре полемике широм света, а какав однос према томе имају у Русији показала је анкета Сверуског центра за истраживање јавног мњења (ВЦИОМ) према којој је већина анкетираних - 77 одсто- изразила негативан став.

Више од половине анкетираних (54 одсто) имало је недвосмислено негативан однос према тој идеји и то највише Руси старости од 35-44 године. Осам одсто има позитиван став и то претежно Руси од 25-34 година, док недефинисан однос има 11 одсто испитаника.

Са самом идејом упознато је 84 учесника анкете, али нешто детаљније о тој теми зна њих 15 одсто и то пре свега Московљани и становници Санкт Петербурга.

Људи са села који су учествовали у анкети у групи су оних који су први пут чули за такву могућност.

Страх од тајног чиповања има 45 одсто анкетираних, док је 52 одсто оних који од тога не страхују.

Занимљиво је и да 51 одсто учесника у анкети сматра да технички услови за чиповање људи постоји већ сада, док је сваки трећи испитаник убеђен да ће се таква технологија појавити тек у будућности.

Анкета се бавила и питањем шта би биле предности а шта мане чиповања. Па су тако Руси у предности чипа сврстали то што би чип заменио идентификациона документа, олакшао потрагу за несталим особама, заменио банковне картице и омогућио би лакше пружање медицинске помоћи јер би садржао и податке о човековом здрављу.

Ипак, 34 одсто испитаника уверено је да чиповање нема никакве предности.

Кад су у питању недостаци списак је подужи: анкетирани страхују од могућности праћења, контроле, кршења права и слобода, мешања у приватни живот, утицаја на здравље (укључујући алергије, утицај на психу), могућности манипулација, крађе података и цурења информација.

Истраживање је спроведено 1. августа на 1.600 грађана, телефонским путем.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала