Од руских и српских војника до бекства Лукашенка: Топ пет лажних вести о протестима у Белорусији

© Sputnik / Виктор ТолочкоХеликоптер председника Александра Лукашенка
Хеликоптер председника Александра Лукашенка  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председничка кампања у Белорусији, а онда и протести који су уследили после ње обиловали су лажним вестима. Најпопуларније су биле оне које су се тицале присуства руске војске у републици и бежања председника Александра Лукашенка из земље. Спутњик представља пет примера које су изазвали највећу пажњу у свету.

Тенкови у граду

Током белоруских постизборних протеста на интернету су се појавиле лажне информације о руским тенковима који преко Смољенска иду ка граници са Белорусијом. Треба напоменути, да није први пут да се пласирају овакве вести о руским активностима.

Први случај је забележен 11. августа, када су корисници друштвених мрежа објављивали фотографије, на којој „руски тенкови излазе из Смољенска, како би ушли у Белорусију“. После неког времена је било јасно, да је фотографија настала тако, што је неко „скриншотовао“ видео на коме се виде кадрови војне параде од 09. маја у Нижњем Тагилу из 2017. године. Ако се детаљније погледа, чак се види и снег.

Друга колона руских возила, како је касније појашњено, снимљена је у Лењиградској области на 400 километара од границе са Белорусијом. Поново су коришћени кадрови војне параде у Белорусији.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: Нити помажемо Лукашенку, нити га рушимо

Мрежама је кружила и фотографија српског војника у једном супермаркету. Неко је прокоментарисао да је умешана и Србија, други, мање потковани политичком географијом, су коментарисали да је реч о руском „десанту“ (јер јако личе заставе Русије и Србије). На крају је српски председник Александар Вучић демантовао информацију да је послата војска као помоћ белоруској власти. Српски војници су дошли како би учествовали на Међународним војним играма „Армија-2020“.

Чак је и Лукашенко морао да демантује присуство руске војске у Белорусији. Он је десет дана после избора покренуо ту тему на заседању Савета безбедности.

„На интернету се објављују лажи: страна војска и руска војна возила у Белорусији. Ви сте, вероватно, видели када су почеле да се врте лажне информације. Стављају колону војних возила – није познато ни када је снимљена, чија је, на ком путу се налазе, али говоре да су кренула са руске границе у Оршу“, рекао је том приликом председник Белорусије.  

Снајпер на крову

Ништа мање застрашујућа вест је била о „руским специјалним јединицама“ и „руским снајперистима“, који ће растеривати мирне протесте на улицама Белорусије и вршити провокације међу демонстрантима. На друштвеним мрежама су још пре избора објављивана саопштења да Кремљ припрема своју опцију развоја ситуације у Белорусији и да је код Минска већ слетели неколико војних хеликоптера са руским специјалцима.

Након што су почели протести проширила се вест да су на крововима зграда стајали наоружани људи са снајперима. Наводно, у растеривању демонстраната су били примећени људи у руским униформама. Касније је било откривено да униформе које су људи видели нису руске, него нове униформе белоруских припадника безбедности.

© AP Photo / Sergei GritsСотрудники МВД Беларуси на крыше ИВС на Окрестина в Минске
Од руских и српских војника до бекства Лукашенка: Топ пет лажних вести о протестима у Белорусији - Sputnik Србија
Сотрудники МВД Беларуси на крыше ИВС на Окрестина в Минске

О десетинама погинулих у Минску

Као експлозија се разнела информација, да је у Минску током протеста погинуло 34 људи. Дописници познате руске телевизије су интервјуисали „лекара из Минска“, који се представио као директор одељења прве помоћи. Он је рекао да је током четири дана протеста погинуло неколико десетина људи. Касније је откривено да „доктор“ лаже и о себи и о жртвама. На крају се и главни уредник телевизије „Дожд“ Тихон Дзјадко, прво у емисији, а онда и личном на Телеграм-каналу извинио због пласирања лажних информација.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за медије у Бриселу - Sputnik Србија
НАТО поручује Минску: Видимо шта радите, не користите нас као изговор за насиље

О Лукашенку

Најчитаније лажне вести у Белорусији су увек биле о председнику Александру Лукашенку. У „мирно доба“ то су биле вести о његовој младој љубавници, о рачунима у иностранству и многобројним вилама. Током председничких избора прва вест је била да је са синовима напустио Белорусију, поневши са собом "злато партије" и отишао у неку арапску земљу, а друга – да се сакрио у свом бункеру. Лукашенко је на првом масовном контра-митингу у Минску изјавио да није истина да је побегао и пред народом се појавио са млађим сином Николајем.

Аутомат и у хеликоптеру

​Једна од последњих лажи која је пласирана је, да се Лукашенко уплашио демонстраната који су кренули ка Дворцу независности (резиденцији председника) у Минску и да се негде сакрио. Његова портпаролка Наталија Ејсмонт је демантовала вест снимцима на којима се види како Лукашенко излази из хеликоптера држећи аутомат у рукама у пратњи сина Николаја у униформи специјалних јединица.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала