Подвала из Приштине: Зашто да сведочи Србин који ће истину о „жутој кући“ предочити целом свету

Пратите нас
Порука адвоката Рамуша Харадинаја да Специјално тужилаштво у Хагу позове Веселина Џелетовића, писца књиге о монструозним албанским злочинима „Српско срце Јоханово“, за сведока у случају „жуте куће“, према речима тога аутора, помало је смешна, али би се радо одазвао суду .

Како нам је Џелетовић рекао, у тој поруци се огледа немоћ Албанаца јер се први пут сусрећу са тим да морају да одговарају за злочине које су починили.

Коментар Харадинајевог адвоката Арианита Коција на порталу „Косово онлајн“ био је да је Џелетовићев роман „Српско срце Јоханово“, по ком ће амерички редитељ Пол Кампф направити филм са познатим светским глумачким именима, „типична српска пропаганда“ и да би тужилаштво у Хагу требало да позове писца за сведока, будући да је роман заснован на истинитим догађајима.

„До сад су их толерисали због њихових заједничких интереса које имају на простору Косова и Метохије. Међутим, сада ће почети полако да се одмотава то клупко злочина. Двадесет година се ћути о злочинима, не говори нико ништа. Постоје силне пријаве мајки које су гледале како им одводе синове пред њиховим очима и то их одводе комшије, људи чија имена и презимена веома добро знају, све је то њима предочено“, каже Џелетовић за Спутњик.
© Фото : Спутњику уступио Владимир ЏелетовићАутор романа "Српско срце Јоханово" радо би се одазвао позиву Специјалног тужилаштва у Хагу како би говорио о свим злочинима до којих је током свог истраживања наишао.
Подвала из Приштине: Зашто да сведочи Србин који ће истину о „жутој кући“ предочити целом свету - Sputnik Србија
Аутор романа "Српско срце Јоханово" радо би се одазвао позиву Специјалног тужилаштва у Хагу како би говорио о свим злочинима до којих је током свог истраживања наишао.

Албанци траже да о „жутој кући“ сведочи српски писац

Албанци су, да би „спиновали“, пребацили причу у другом смеру, снимивши један француски филм који приказује Србе као трговце органима. Пожурили су, како каже, да сниме тај филм јер су знали шта их чека, да ће прича о њиховим злочинима угледати светлост дана.

„Тај филм је прошао непримећен, јер није заснован на истини, а све што није засновано на истини не може ни да траје, а не може ни да се прикаже свету. Тако да их ово боли изузетно. Истина је као вода, она увек нађе свој пут. Заболеће их истина, јер стварно су починили невиђене злочине и оно што мене највише боли, јесте то што су страдали најбезазленији људи, они који никоме ништа нажао нису учинили“, емотиван је писац.

Џелетовић верује да ће Албанци и даље ћутати и да ће покушати да докажу да су невини. Наше је само да питамо где је тих две хиљаде људи које је нестало. Ако није то што ми причамо, шта је са њима, нека нам кажу где су.

„Много је сведока, о трговини органима писали су и Карла дел Понте, Дик Марти. Многе чека стравична истина коју морају да погледају у очи. А управо се ти зликовци који су то радили налазе на руководећим местима те наказне творевине“, закључује Џелетовић.

Албанцима ушла вода у уши

Према речима адвоката Горана Петронијевића, нереално је да Џелетовић буде позван у Хаг, а поступак Харадинајевог адвоката је доказ колико је Албанцима ушла вода у уши и колико нису спремни за било какву причу осим онога што је у њиховом интересу.

© Sputnik / Дејан СимићАлбанци ће покушати све да докажу да су невини, али истина је као вода - увек нађе свој пут.
Подвала из Приштине: Зашто да сведочи Србин који ће истину о „жутој кући“ предочити целом свету - Sputnik Србија
Албанци ће покушати све да докажу да су невини, али истина је као вода - увек нађе свој пут.

Петронијевић за Спутњик указује колико су овакве реакције непримерене било коме, а поготово не једном адвокату који уметничку и стваралачку слободу покушава да стави у функцију политике. Сам предлог да се Џелетовић позове за сведока у Хагу види као нереалан и са аспекта правне науке.

„Наравно то да није реално, чак и ако је самом писцу инспирација био истинит догађај. А овде је инспирација низ истинитих догађаја. Невероватна је ствар да они себи дозвољавају да се мешају у један део људске делатности која се зове уметност, или људска слобода уметности“, указује Петронијевић.

Трежњење из улоге жртве

Адвокат тврди да ће оно што ће се Албанцима са КиМ догађати у наредном периоду бити једно тешко трежњење:

„Оно што сада раде, оно што се код њих ставља под неке вредности, то је углавном садржано у покушају њиховог закона о лику и делу ОВК. Дакле, ради се о врло проблематичном периоду њиховог развоја, где треба да се пробуде из уљуљкане позиције жртве у коју су планирано уведени од стране њихових ментора - у реалност. А реалност је да они нису жртве. У појединим ситуацијама су били, али су у већини ситуација били злочинци. Трговину органима су они не измислили, већ спроводили по налогу и у сарадњи са криминалним делом НАТО-а. Они морају да се пробуде из те реалности и што се брже пробуде, то ће бити боље за њих“, каже Петронијевић за Спутњик.

Нико не сме да чачка доказе трговине органима

Према речима нашег саговорника, све што доприноси откривању злочиначког деловања трговине органима, који представља један од најтежих и најгнуснијих злочина, јер једно је убити човека, а друго убити га вадећи му органе, за Албанце представља показатељ да нико то не сме да „чачка“. Јер ако се то додирне и ако се Пандорина кутија отвори, она ће доћи до центра НАТО-а и доћи ће се до података ко је организовао то што су спроводили албански лидери зарађујући баснословне паре за које су куповали оружје.

„Замислите када се појаве људи подстакнути, рецимо, тим филмом и тим уметничким стваралаштвом и кажу: „Па и мени је у том тренутку пресађено срце, мени је пресађен бубрег, мени рожњача“. Они се боје интернационализације тог проблема и његовог отварања. Лично мислим да се тога много више боје њихови ментори и то је онда један посебан проблем“, сматра Петронијевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала