Позив Кустурици да сними филм од фантастичног интереса за српски народ

© Sputnik / Радоје ПантовићРедитељ Емир Кустурица
Редитељ Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је на састанку са руководством Републике Српске договорено да се редитељу Емиру Кустурици упути позив да сними филм који је, како је истакао, од фантастичног интереса за српски народ, а који повезује Србију, БиХ и РС.

Тај филм би говорио о проблемима из прошлости и осликавао би много тога из данашњег времена, рекао је Вучић.

„Очекујемо да то буде ремек-дело. Спремни смо да већи део финансирања преузмемо на себе“, рекао је Вучић и додао да очекују да се Кустурица изјасни по том питању.

Вучић је, на конференцији за новинаре, подсетио да је Србија, уз подршку Српске, већ инвестирала у многе ствари које се тичу заједничког сећања на жртве, те да заједнички обележавамо трагедије и несреће.

У том смислу, најавио је да ће ускоро бити премијерно приказан први српски играни филм о Јасеновцу, вероватно у октобру.

Такође, донета је одлука о изградњи спомен-комплекса Доња Градина—Јасеновац, јер је жеља и намера да на територији РС, без фалсификовања историје и скривања чињеница, сви Срби, где год да живе, могу увек да пронађу спомен-обележје, где ће бити јасно обележено колико и како су Срби тешко страдали и какве су биле размере јасеновачког злочина, навео је председник Србије, а пренео Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала