Ратко Младић: Живећу док је нашег племена, оптужница је пала у воду

© AP Photo / Peter DejongРатко Младић
Ратко Младић - Sputnik Србија
Пратите нас
Некадашњи командант Војске Републике Српске Ратко Младић рекао је данас на крају жалбене расправе пред Механизмом за кривичне судове у Хагу да је жив и здрав и да ће пасти оптужница против њега за коју сматра да је „чедо НАТО пакта“.

„Жив сам и здрав и живећу док има нашег племена, а ова оптужница је пала у воду“, рекао је Младић током десетоминутног излагања на крају расправе по жалбама на пресуду којом је осуђен на доживотни завор.

На почетку обраћања замолио је жалбено веће да му уместо предвиђених 10 минута омогући да се говори 31 минут, јер, како је навео, има да каже нешто за сваку годину од када је гурнут у рат, не само у своје име већ и људи, патриота и српског народа који је на ветрометини, али му веће ову молбу није усвојило.

Излагање је потом наставио наводећи да је он био мета НАТО-а што је и даље и оценио да је оптужница против њега „чедо НАТО-а“.

„Немојте се вређати, али овај трибунал о коме имам негативно мишљење, он је чедо западних сила које од перестројке 'дувају у исти балон'“, рекао је поред осталог Младић на крају жалбене расправе.

Тужитељки која је заступала жалбу, и како је рекао, два дана га обасипала „змијским, ђаволским речима“, Младић је поручио: „То нисам ја о чему сте ви говорили“.

„Сада сам у позицији да браним не себе, ја себе не браним, ја сам човек који је цео живот професионални војник, честито сам радио и у миру и у рату у складу са законима моје државе коју је разбио НАТО. Да ли је кривица Ратка Младића у томе што није дозволио да усташка немам баца српску нејач у јаме као у Јасеновцу“, навео је поред осталог некадашњи генерал ВРС.

Сматра да је претресно судско веће које га је, као је навео, осудило на доживотну робију, није било у праву, оцењујући да су те судије биле у сукобу интереса, јер су „браниле и холандски батаљон“.

„Ја сам био у Сребреници за разлику од свих вас овде, од 9. до 13 јула. Камера ме је пратила све време кроз Сребреницу...На мене је једном приликом пуцао неки заостали војник 28. лаке дивизије, али је промашио. Ја сам тада имао код себе 'хеклер' и рекао сам му да престане, али нисам му узвратио, нити сам дао обезбеђењу да пуца, јер је на себи имао прслук УН-а“, испричао је Младић.

Наводећи да је Сребреница кључ овог суђења, Младић је жалбеном већу рекао да је то „немањићки град, одакле се вадило злато и сребро“, као и да је Драгутин Немањић тамо подигао много манастира.

У време СФРЈ тамо није било ни војске ни паравојске, додао је он напомињући да од рата није ушао ни у Сребреницу, Жепу, ни у Горажде.

„Рат није започео Ратко Младић, нити је направио план напада на Југославију“, рекао је Младић након чега је његово излагање прекинуто, али је успео да дода: „Жив сам и здрав и живећу док има нашег племена, а ова оптужница је пала у воду“.

Пре Младићевог обраћања његов бранилац амерички адвокат Драган Иветић рекао је суду да Младић пати од неколико болести и да не зна које лекове је данас примио, али да је у 18 сати пропустио да попије лекове због густог распореда ове дводневне расправе.

„Имам сумњу у вези његове психичке способности и нисам сигуран да разуме које су последице ове расправе и његових изјава, будући да његова болест утиче и на његов говор“, упозорио је Иветић жалбено веће.

Младићевим обраћањем окончана је дводневна расправа о жалбама, а судија Приска Њамбе је најавила да ће жалбена пресуда бити донета „благовремено“, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала