Сајбер-криминалци нашли нов начин за „пецање“ жртава

© Flickr / Richard PattersonСајбер-криминал
Сајбер-криминал - Sputnik Србија
Пратите нас
Број сајбер-превара почињених у свету значајно је порастао током пандемије корона вируса, када су многи запослени људи прешли на рад од куће, односно посредством интернета, а у намери да остваре своје намере, починиоци су почели да користе нове алате, каже генерални директор руског високотехнолошког концерна „Автоматика“ Владимир Кабанов.

„Док су сајбер-криминалци раније настојали да разбију одбрану предузећа или појединаца, сада се појавио нов метод, повезан са пандемијом – реч је о попустима и различитим понудама за заштиту против вируса, куповину лекова и слично“, рекао је Кабанов.

Како објашњава Кабанов, корисници бивају упућивани на лажне интернет сајтове путем којих се врши такозвано „пецање“, а на којима многи од њих остављају податке о својим банковним картицама, или на њихове рачунаре бива инсталиран злоћудни софтвер, преноси Б 92.

„Починиоци сајбер-превара сада користе софистицираније методе као што су слање линкова за интернет странице на којима се врши „пецање“, копирање интернет презентација и коришћење домена великих компанија за слање нежељених електронских порука и програма који садрже вирусе“, каже Кабанов.

Истовремено, многи запослени људи који су прешли на рад од куће користили су јавне интернет мреже а нису инсталирали или ажурирали антивирусне програме на својим рачунарима, чиме су постали подложнији сајбер-нападима, истиче Кабанов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала