Амбасадори земаља Квинте: Спровести одлуке суда о Дечанима

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Дечани на КиМ
Манастир Дечани на КиМ - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадори земаља Квинте посетили су данас општину Дечане и манастир Високи Дечани и затражили да косовске власти спроведу пресуду Уставног суда од 19. маја 2016. о случају спора у вези са земљиштем тог манастира, а да влада у Приштини убрзано реши питање радова на путу у заштићеној зони.

Како се наводи у саопштењу Амбасаде САД у Приштини, амбасадори су позвали све стране да се стриктно придржавају косовских закона, посебно Закона о специјалним заштићеним зонама из 2008. године.

„Позивамо стране да се стриктно придржавају косовских закона, посебно Закона о специјалним заштићеним зонама из 2008. године и да се преостали проблеми реше у оквиру Савета за праћење и спровођења, пре него што се предузме било каква акција“, наводе се у саопштењу.

Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД посетили су општину Дечани заједно са представницима ЕУ, Кфора и ОЕБС-а, преноси Танјуг.

Амбасадори земаља Квинте су се одвојено састали са градоначелником Дечана Башкимом Рамосајем и игуманом манастира Високи Дечани Савом Јањићем.

Власти у општини Дечани, упркос позивима САД и међународне заједнице, већ више од четири године одбијају да спроведу одлуку Уставног суда Косова којом је потврђено да 24 хектара земљишта припада манастиру Високи Дечани.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала