Да ли ће ЕУ скинути Србију са „црвене листе“

© AP Photo / Alik KepliczГраница Украјине са ЕУ
Граница Украјине са ЕУ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
ЕУ ће тек следеће недеље разматрати листу трећих земља којима је, у односу на епидемиолошку ситуацију, омогућено слободно путовање преко спољних граница ЕУ, речено је Танјугу у Бриселу.

Наведено је и да ће се о скидању Србије са „црвене“ листе разговарати на састанку амбасадора земаља-чланица заказаном за 2. септембар. Према незваничним информацијама, не очекује се да ће листа земља бити промењена, односно да ће се на њој поново наћи Србија.

У дипломатским изворима у Бриселу наводи се да, иако побољшана, епидемиолошка ситуација у Србији још не испуњава зацртане критеријуме Савета ЕУ када је реч о броју инфицираних на 100.000 становника, који би требало да буде око 16, односно испод 25.

Као тражени критеријум, приликом отварања спољних граница ЕУ према трећим земљама, узима се епидемиолошка ситуација у последњих 14 дана, која би требало да буде иста као просек оболелих у ЕУ или боља од просека ЕУ, али и мере заштите током путовања, као и принцип реципроцитета.

У ЕУ наглашавају и да је, након усвајања листе, право сваке земље-чланице ЕУ да одлучи како ће да имплементира препоруке, односно прихвати или одложи могућност уласка грађана предложених трећих земља на њихову територију.

То конкретно значи да земља-чланица не би требало једнострано да укине рестрикције за трећу земљу која није на усвојеној листи, али да има право да земљи са листе не отвори одмах своје националне границе.

Србија се 1. јула нашла на листи земаља за које је дата препорука за слободно путовање преко граница ЕУ, али је због погоршања епидемиолошке ситуације са те листе скинута већ средином јула.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала