Други талас хаоса у Америци: Ватра и дим у градовима које воде бајденовци

© Sputnik / Artur GabdrahmanovПротести у Вашингтону и нереди на улицама
Протести у Вашингтону и нереди на улицама - Sputnik Србија
Пратите нас
Насиље на улицама америчких градова може се очекивати све до председничких избора и најновији случај рањавања Афроамериканца сигурно ће бити искоришћен у предизборној кампањи, што Трампу не иде у прилог, сматра Стеван Недељковић, уредник сајта амерички-избори.рс и асистент на Факултету политичких наука.

Рањавање ненаоружаног Афроамериканца Џејкоба Блејка у граду Кеноша, у савезној држави Висконсин, од стране полиције, због чега је тај младић у тешком стању, изазвало је нови талас протеста и хаоса на улицама који трају трећи дан и однели су два живота.
Гувернер Висконсина Тони Еверс осудио је прекомерну употребу силе од стране полиције, а амерички председник Доналд Трамп је саопштио да ће послати федералне снаге и Националну гарду у Кеношу. Еверс је у разговору са Трампом прихватио федералну помоћ.
„Тренутно је најгора ситуација у Портланду и у Кеноши, где је и рањен Блејк. У Висконсину национална гарда излази на улице, али генерално, ситуација јесте најгора у градовима које контролишу демократски градоначелници, јер чини се да су нешто мање одлучни да се супротставе насилним демонстрацијама“, каже за Спутњик Недељковић.

Колико ће хаос по Америци коштати Трампа

По његовом мишљењу, републиканци ће свакако рећи да је у позадини кампања Демократске партије. Добар познавалац америчких прилика додаје да је суштина у томе да имате толико запаљиву атмосферу и људе које не можете да контролишете, јер су озлојеђени и разочарани.

© AP Photo / Noah BergerХаос на улицама као одгвор на расну неједнакост и на Трампову администрацију.
Други талас хаоса у Америци: Ватра и дим у градовима које воде бајденовци  - Sputnik Србија
Хаос на улицама као одгвор на расну неједнакост и на Трампову администрацију.

Афроамериканци су, како напомиње, били разочарани и у администрацију Барака Обаме, а сада администрацију Доналда Трампа доживљавају као расистичку и зато ово јесте одговор на расне неједнакости, али и на Трампову администрацију.

„Ово је ситуација која свакако не погодује Трампу. После пандемије вируса корона, после два квартала страховите економске рецесије, расни проблеми су трећи фактор који сигурно не треба ниједној администрацији, ниједном председнику. Са друге стране, имате још један фактор, а то је све дубља поларизација између гласача две партије“, истиче наш саговорник.

Они су, по речима Недељковића, толико ушанчени и оно што у овом тренутку покушавају да ураде, то је борба за независне бираче. Према последњим истраживањима, Трамп је објавио да има подршку 96 одсто републиканаца. Са друге стране и демократски табор постаје све кохезивнији и сада се одвија борба за неопредељене, јер ће мало ко напустити властити табор.

Протести до краја избора, а можда и после

На питање шта даље може да се очекује, наш саговорник указује на то да је питање колико је могућа још већа ескалација насиља, јер се у појединим градовима и савезним државама поред полицијских снага на улице изводи и национална гарда.

„Последња два-три месеца, од убиства Афроамериканца Џорџа Флојда имамо ситуацију где протести не престају. И то можемо да очекујемо и даље, до тренутка избора, односно до објављивања резултата. А чини ми се, уколико победи републикански кандидат, чак и након тога, можда и са дубљом ескалацијом и тензијом“, сматра Недељковић.

И овога пута су се антирасистичким протестима придружили и тамнопути спортисти. Због тога су одложене утакмице НБА лиге и мечеви на тениском турниру Синсинати, а пре тога су се из такмичења повукли и они из фудбалске и бејзбол лиге.

© AP Photo / Josh GalemoreПротести који трају већ готово три месеца, од убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, неће престати до објављивања резултата председничких избора, а уколико победи Трамп могуће да ће бити настављени.
Други талас хаоса у Америци: Ватра и дим у градовима које воде бајденовци  - Sputnik Србија
Протести који трају већ готово три месеца, од убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, неће престати до објављивања резултата председничких избора, а уколико победи Трамп могуће да ће бити настављени.

Саговорник Спутњика нема сумњу да ће у предизборној кампањи обе стране покушати да искористе најновија дешавања. Када је остало само неколико месеци до избора, буквално сваки догађај има везе са њима. Кампања, како каже, не престаје ниједан једини тренутак. Све има везе са изборима и има везе и са републиканском конвенцијом која се одвија у овом тренутку, каже асистент на ФПН.
„Оно што свакако може да се примети, јесте да су припадници Демократске партије били мање склони да осуде насиље на улицама, у неким тренуцима чак га и правдајући. С друге стране, што је опет део кампање, Републиканска партија се чврсто залаже за увођење реда и закона у свим градовима САД“, закључује Недељковић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала