ЕКСКЛУЗИВНО Италијански писац за Спутњик: Мило и његов закон морају да оду — није важан редослед!

© AP Photo / Francois MoriМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски идентитет не искључује црногорски и обрнуто. То је можда најмања држава на свету, али духовно је најјача, као у Његошевим данима када су Црногорци себе називали „најбољим Србима“. Јасно је да и Закон о слободи вероисповести и Ђукановић морају да оду, без обзира којим редоследом.

Ово за Спутњик ексклузивно каже италијански писац Стефан Варнолео, чија ће књига „Одбрана православља у Црној Гори“ бити промовисана у Вићенци у суботу, дан уочи избора у Црној Гори.

Промоцији дела овог аутора присуствоваће представници италијанског парламента, регије Венето и града Вићенце, а организује је Савез Срба у Италији и Хуманитарно удружење „Корени“ у оквиру манифестације Дани српске културе у Италији.

И Мило и Закон о слободи вероисповести морају да оду

„Својим очима сам видео одлучност, спокој и храброст најмање половине црногорског становништва у одбрани њихових светих места. Српска православна црква сматра се једином веродостојном институцијом у земљи и њени верници, под вођством митрополита Амфилохија Радовића, спремни су да учине све. С друге стране, тешко је предвидети исход избора. Много тога зависиће од правилности гласања и способности опозиције да формира заједнички фронт. Али, јасно је да и закон о верској слободи и Ђукановић морају да оду, без обзира којим редоследом“, сигуран је Верноле.

Наш саговорник тврди да је православље основа онога што се дешава у Црној Гори, јер да није било хришћанске снаге верног народа, одредба коју је усвојила подгоричка влада, била би одобрена у тишини. Православни идентитет Срба је по њему кључ за дешифровање могућих геополитичких промена на Балкану и он је и данас једина препрека потпуном припајању региона ка НАТО-у и важан је подсетник руских геостратешких тежњи.

© Фото : Спутњику уступио Дејан КусалоДан уочи избора у Црној Гори у Вићенци ће бити одржана промоција књиге италијанског аутора Стефана Вернолеа, "Одбрана православља у Црној Гори".
ЕКСКЛУЗИВНО Италијански писац за Спутњик: Мило и његов закон морају да оду — није важан редослед! - Sputnik Србија
Дан уочи избора у Црној Гори у Вићенци ће бити одржана промоција књиге италијанског аутора Стефана Вернолеа, "Одбрана православља у Црној Гори".

„Надам се и верујем да ће књига бити корисна, пре свега у светлу европских интереса, не само у Црној Гори, већ и на целом простору. Не желећи да преувеличавам, верујем да актуелне литије представљају пример одбране идентитета, националног и верског, неопходног за Европу која не жели да се сведе на једноставан супермаркет под америчком војном окупацијом“, тврди Верноле за Спутњик.

Циљ књиге „Одбрана православља у Црној Гори“ је, према Вернолеовим речима, расветљавање приче једног малог народа, црногорског, у светлу оскудног публицитета који постоји и медијске тишине која карактерише недавне догађаје.

Најмања држава на свету — али духовно најјача

„Циљ је да се истакне како постоји суптилна веза између онога што неки називају ’српском Спартом‘ и самог идентитета српског народа. Прича је јасна, владика Његош подсетио је како су у Црној Гори уточиште нашли најбољи Срби који су преживели масакр на Косову Пољу 1389. године, чију независност никада није освојила османска власт. Епске приче преносе се из ’Горског вијенца‘. Црна Гора је представљена као оружани чувар православља. Српски идентитет не искључује црногорски и обрнуто. То је можда најмања држава на свету, али духовно најјача, као у Његошевим данима када су Црногорци себе називали ’најбољим Србима‘“, каже писац.

Верноле објашњава да књига не говори само о историјско-религијским аспектима, већ посвећује најмање два поглавља савременим догађајима. Један се односи на италијанске истраге веза између председника Мила Ђукановића и организованог криминала, показујући како су западне земље (у првом реду САД и Велика Британија) погодовале његовом боравку на власти готово 30 година из геополитичких разлога. Други настоји да црногорску кризу убаци у регионални контекст и у борбу великих сила за хегемонију у региону Балкана.

© Фото : Спутњику уступио Дејан КусалоВерноле верује да ће његова књига бити корисна пре свега у светлу европских интереса не само у Црној Гори, већ и на целом простору.
ЕКСКЛУЗИВНО Италијански писац за Спутњик: Мило и његов закон морају да оду — није важан редослед! - Sputnik Србија
Верноле верује да ће његова књига бити корисна пре свега у светлу европских интереса не само у Црној Гори, већ и на целом простору.

Небески народ се уздиже до универзалне славе

Интересовање италијанског писца за актуелна дешавања у Црној Гори датира још од 1995, када је посетио бившу Југославију пред крај рата. Како нам каже, тадашња визија из Италије била је једнострана. Веровало се да Срби не желе да признају независност другим народима и да се баве разним злоделима. Реалност на коју је тада наишао на терену била је врло другачија: 

Владика Јоаникије - Sputnik Србија
Епископ Јоаникије: Мирно сменити власт која је увела безакоње /видео/

„Тих дана стотине хиљада Срба били су присиљени да напусте Крајину под притиском хрватско-муслиманског војног напредовања потпомогнутог НАТО бомбардовањем. Даље, само одлучни српски отпор у Босни спречио је садашњи главни град Републике Српске, Бањалуку, да дође под контролу хрватско-босанског ентитета. Због тога сам одлучио да реконструишем разлоге деловања Срба који су на крају највише платили за распад бивше Југославије. Али, они су ’губитници‘ само наизглед, у очима западне рационалности. У српској визији, понављајући жртву краља Лазара и његових војника на Косову Пољу, током векова прогонства и патње, ’небески народ‘ понавља Христову муку и уздиже се до универзалне славе.“

Верноле закључује да пљачка јавних ресурса, банкрот приватних компанија, распродаја обале, увођење новог језика и нове историје без икаквог основа, фалсификовање избора и корупција владајуће класе нису били довољни да подстакну нереде:

„Црногорски народ је себе лишио рада, достојанства и властите историје, али тек када су лишени њихове вере, побунили су се.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала