ММФ донео одлуку: Србија спровела добре мере

© REUTERS / Yuri GripasЗграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону
Зграда Међународног монетарног фонда у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда донео је одлуку о успешном завршетку четвртог, претпоследњег разматрања резултата економског програма Републике Србије, који је подржан Инструментом за координацију политике.

Одбор ММФ-а је оценио да Србија наставља са успешним спровођењем економског програма.

Како су пренеле „Новости“, Одбор ММФ-а је навео да су, у борби против пандемије изазване вирусом корона, власти у Србији у раној фази усвојиле строге мере заштите и донеле велики пакет мера.

Одбор ММФ-а је као изузетно позитивно оценио такав одговор носилаца економске политике у Србији, наводећи да је снажан, правовремен и свеобухватан.

Истиче се и да су власти у Србији на пандемију одговориле одмах, великим пакетом фискалних и монетарних мера, као и мерама усмереним ка банкарском сектору. Оцењују да су мере добро осмишљене, и на прави начин усмерене на заштиту и подршку домаћинствима, подршку очувању радних места, на већа улагања у здравство, обезбеђење довољне ликвидности у банкарском систему и олакшање отплате обавеза по основу кредита.

Одбор ММФ-а констатује да је у Србији очувана ниска инфлација и стабилан курс.

Народна банка Србије је, како се наводи, водила адекватну релаксирајућу монетарну политику и доносила привремене ванредне мере којима се помаже у очувању ликвидности банкарског сектора и даје подршка кредитној активности.

Одбор ММФ-а оценио је и да је фискални пакет који је донет као одговор на кризу један је од највећих у региону, и да пружа потребну подршку домаћинствима, предузећима и здравственом систему.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала