Нема потребе за активирањем механизама ОДКБ: Опозиција у Белорусији против мешања споља

© REUTERS / VASILY FEDOSENKOПредставници Координационог савета Павел Латушко, Марија Колесникова, Олга Коваљлкова, Максим Знак и Сергеј Дилевски
Представници Координационог савета Павел Латушко, Марија Колесникова, Олга Коваљлкова, Максим Знак и Сергеј Дилевски - Sputnik Србија
Пратите нас
Чланови Координационог савета опозиције Белорусије су против мешања споља у унутрашње ствари републике.
„Координациони савет сматра недопустивим формирање на територији Русије или друге државе наоружаних група за коришћење на територији Белорусије: то је у супротности са међународним правом и јединственим ставом белоруског друштва“, додали су у савету.

Они сматрају да нема основе за активирање механизама ОДКБ који су предвиђени у случају оружаног напада на чланове организације.

Савет опозиције је против мешања споља у послове Белорусије и моли „све стране партнере да се уздрже од изјава о представљању интереса белоруског друштва, о пружању помоћи Координациом савету“.

„Само унутрашњи дијалог може бити решење за излазак из политичке кризе“, закључили су представници опозиције.

Како је раније изјавио председник Русије Владимир Путин у интервјуу каналу „Росија-1“, у оквиру Организације Уговор о колективној безбедности постоје одређене обавезе према Белорусији. Према речима Путина, Русија је на молбу председника Белорусије Александра Лукашенка формирала резервне снаге полиције које неће бити активиране „док је ситуација под контролом, док екстремистички елементи не пређу одређене границе, не почну да пљачкају и заузимају административне објекте“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала