Руски сенатор пословицом одговорио на америчке санкције

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаСедница Савета Федерације Русије
Седница Савета Федерације Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан Одбора за одбрану и безбедност Савета Федерације Русије Франц Клинцевич изразио је чуђење због стављања пет руских истраживачких института на санкциони списак Сједињених Америчких Држава, пише „Вечерња Москва“.

Сенатор је подсетио да је Москва 2017. године, у складу са руско-америчким споразумом, завршила одлагање хемијског оружја и муниције, док Сједињене Америчке Државе „нису то ни започеле по одређеним озбиљним питањима“.

„Какво хемијско оружје? Ми га не производимо и придржавамо се свих договора. Они све имају у складиштима. Испада да они виде трун у туђем оку, али у свом не виде брвно“, истакао је Клинцевич.

Сенатор сматра да Сједињене Америчке Државе нису задовољне постојањем научно-истраживачких института у Русији, чији развој се може назвати продором. Клинцевич је истовремено позвао да се не обраћа пажња на санкције, с обзиром да су оне постале уобичајене појава.

У среду је америчко Министарство трговине саопштило да су Сједињене Америчке Државе на списак санкција додале пет руских научно-истраживачких института, сумњајући их да раде на хемијском и биолошком оружју. Један од њих је 48. Централни научно-истраживачки институт Министарства одбране Русије, који је заједно са центром „Гамалеја“ направио вакцину против вируса корона.

Стављање руских научно-истраживачких института на списак америчког Министарства трговине значи да америчке власти уводе ограничења на извоз, поновни извоз и предају робе у складу са постојећим прописима лицима и организацијама који представљају ризик по националну безбедност и спољнополитичке интересе Сједињених Америчких Држава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала