Руско Тужилаштво: Немачка спремна да сарађује с Русијом у вези с Наваљаним

© REUTERS / Shamil ZhumatovРуски опозициони лидер Алексеј Наваљни
Руски опозициони лидер Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки партнери су потврдили намеру да сарађују с Русијом у циљу расветљавања околности у вези са руским опозиционаром Алексејом Наваљним, изјавио је представник Тужилаштва Андреј Иванов.

Подсетимо, тужилаштво и полиција су почели своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа.

Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера.

„Од Немачке је тражено да достави руским органима објашњења, податке и доказе за изнете прелиминарне дијагнозе као и документе с медицинским подацима и анализама немачких стручњака како за време транспорта Наваљног тако и и током боравка у болници ‘Шарите’ “, рекао је Иванов.

Додао је и да је руска страна спремна да, на бази реципроцитета, достави Немачкој резултате експертиза руских лекара.

Шта се догодило с Наваљним


Наваљном је прошле недеље позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску саопштили су да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, мождарног удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

Руски блогер у суботу је из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге.

Касније су немачки лекари из клинике „Шарите“, у коју је смештен Наваљни, саопштили да резултати њихових анализа указују на то да је Наваљни отрован супстанцом из групе холинестераза.


 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала