Гојко Перовић: Изађимо мудро и слободно на изборе, али не организујте протестне шетње на тај дан

© Sputnik / Александар Милачић Отац Гојко Перовић
 Отац Гојко Перовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао је да Црква има пуно право да се изјасни око предстојећих избора.

Он је, у саопштењу позвао све актере ових збивања, а нарочито вјерујуће људе, да не подлежу пропаганди појединих, како је рекао, анонимних адреса, и да се не организују, у недјељу, на дан избора - "никакве протестне шетње нити нешто што би подсјећало на литије."

"Црква има пуно право да се изјасни око предстојећих избора, и то је она урадила много блаже него што је, рецимо, Ватикан 1948. урадио пред парламентарне изборе у Италији, подржавајући демохришћанску листу, а против љевичарске коалиције. Цркви је то право припадало одувјек, али га она нерадо и ријетко користи. Сад, када држава и секуларна партија на њеном врху "праве цркву" и врше подржављење сакралних објеката - ред је био да Црква каже шта мисли о таквој политици. Морам посебно да нагласим да Црква, онако како је позвала људе да гласају, и сугерисала им за кога да не гласају - што је, мислим, сваком грађанину било недвосмислено - она исто тако данас скреће пажњу на сљедеће: Изборни поступак је својеврсна светиња, тј. правило кога сви треба подједнако да се држе уколико желимо праведан и тачан изборни резултат. Зато позивамо све актере ових збивања, а нарочито вјерујуће људе, да не подлежу пропаганди појединих анонимних адреса, и да се не организују, у недјељу, на дан избора - никакве протестне шетње нити нешто што би подсјећало на литије", рекао је Перовић.

Каже да тај дан, као и сјутрашњу суботу, треба провести у миру, ничим не кршећи предизборну тишину.

"Ово нарочито говорим због могуће употребе простора испред православних храмова за неке активности којима није ни мјесто ни вријеме. У недјељу ујутро ће у нашим црквама, по обичају, бити служене Свете литургије. Никакво друго окупљање вјерника изузев оног на бирачким мјестима - није благословено и Црква га не препоручује. Ни док траје само гласање, нити навече, док се броје гласови. Дан избора треба да нас све растерети, да донесе мир и спокој Црној Гори - а не непотребне и додатне тензије. Уколико неко оправдано брине за регуларност избора или могуће махинације приликом бројања, подсјећамо све да храбри и слободни људи имају начина да бране своју изборну вољу без исхитрених и насилних поступака, онако рецимо, како је народ са свештенством бранио светиње у претходном периоду. Изађимо сви на предстојеће изборе. Мудро и слободно. У љубави према Богу, у љубави једни према другима, и са чврстом вјером да ћемо као браћа и пријатељи живјети у нашој држави Црној Гори и онда кад утихне свака изборна кампања", поручио је Перовић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала