Миодраг Лекић за Спутњик: Не може власт да покраде колико ми можемо да победимо! /видео, фото/

© Sputnik / Никола БижићМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Сви знају, да су услови у Црној Гори регуларни, опозиција би убедљиво победила. Ми полазимо од стања нерегуларности и тога да се огроман простор злоупотреба преноси на власт. Наша победа ће бити у тим условима неравноправности. Међународни фактор посматра све то што је код њих непојмљиво. Они то иначе елегантно зову – институционална предност.

Представник опозиционе листе „Мир је наша нација“ Миодраг Лекић у интервјуу за Спутњик тако прогнозира недељне изборе у Црној Гори.

Шта је заправо институционална предност?

— То је политичка мизерија. Растрчавање уочи избора по градовима и селима, давање обећања. Не мислим да им људи верују, али не знам колико су у искушењима, јер власт нуди разне ствари, попут привилегија и новчаних стимуланса. Не знам да ли свако издржи у том искушењу.

Прича се да би у недељу могли да избију и нереди. Какав сценарио предвиђате?

— То личи на алиби власти, да у случају пораза изазову немире или их исценирају. Нажалост, тај мучан, одвратан, неморалан репертоар подметања и те технике које су савладане да се подметну екстремисти оних боја које у том тренутку одговарају, јако су развијени. Не знам шта се спрема те ноћи, али не треба да се ускаче у провокације нити треба да будемо наивни ако буде драстичног кршења изборних норми.

Два пута сте били амбасадор, једном шеф дипломатије у Југославији. Да ли примећујете утицај страних фактора на парламентарне изборе у Црној Гори?

— Ми живимо у међусобно повезаном свету. То није шокантна вест да су међународни фактори заинтересовани за исход, јер имају своје интересе. У међународном животу нема правила, не зна се где је линија нормалног интересовања и одређеног утицаја, где је она већ у закулисним радњама.

© Sputnik / Никола БижићМиодраг Лекић у разговору са уредницом Наташом Милосављевић
Миодраг Лекић за Спутњик: Не може власт да покраде колико ми можемо да победимо! /видео, фото/ - Sputnik Србија
Миодраг Лекић у разговору са уредницом Наташом Милосављевић

Да ли ћете признати резултате избора уколико буду неповољни по опозиционе странке?

— То су све хипотетичке ствари. Непотребно је рећи да бисмо сваки исход признали када би избори били регуларни. Ми имамо довољно политичке културе да се то деси у Црној Гори. Али, не можемо да манифестујемо високу политичку културу, па да нерегуларне признамо. Видећемо шта ће се дешавати. Ми полазимо од тога да ће, упркос нерегуларностима, опозиција победити, односно Црна Гора ће победити.

Са ким би Ваша коалиција могла да формира будућу владу?

— Ово је први пут да је опозиција успела да нађе неки минимум кохезије и заједнички именитељ. То је врло значајан квалитет. Ако победи допринесу сви, зашто онда не са свима? Ја немам никакав идеолошки проблем, али ћемо сигурно бити на искушењу с обзиром на одређене разлике. Свакако, мислим да је кохезија за озбиљно вођење државних послова могућа.

Имате блиско гласачко тело са листом За будућност Црне Горе, поготово када је у питању став према Српској православној цркви. Ако дођете на власт, да ли бисте нешто урадили поводом спорног Закона о слободи вероисповести?

— Свакако да бисмо урадили. Ја сам као обичан грађанин у статусу посланика те ноћи када је изгласан Закон рекао да ће изазвати хаос и да нису свесни шта раде. Прочитао сам ту манипулацију да изборна година протекне у тензији око Цркве са невероватним потезима. Председник секуларне државе на конгресу странке прокламује оснивање нове цркве и покушај избацивања постојеће. То је ’пар екселанс‘ кршење устава.

© Sputnik / Никола БижићЛекић: Личи на алиби власти, да у случају пораза изазову немире или их исценирају
Миодраг Лекић за Спутњик: Не може власт да покраде колико ми можемо да победимо! /видео, фото/ - Sputnik Србија
Лекић: Личи на алиби власти, да у случају пораза изазову немире или их исценирају

Да ли би у случају победе опозиције мандат владе био пун или две године?

— Ја сам говорио да можемо да формирамо и на две године, како бисмо зауставили пад. Да се покаже да власт нема опсесију да само заседне. Проблем Црне Горе и других средина је што нова власт прогласи нулту тачку историје и пропагира да пре њих ништа није ваљало. Онда заседну, као што су комунисти, а сада и Ђукановић. Мандатом од две године ми хоћемо да покажемо да желимо да уђемо у нормалан процес смењивости власти.

Колико ће бити тешко да преузмете све оно што је досадашња власт урадила погрешно?

— То ће бити јако тешко. Више пута је саопштено да сутрадан не почиње бајка, него једна велика борба и велики рад. Почеће заокрет једног друштва које као основну болест има корупцију и криминал. Треба га превести у друштво правила, а то неће бити лак посао. Мислим да ће плуралистички карактер нове власти бити одређена гаранција да ћемо се међусобно договарати и контролисати једни друге.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала