Портпарол ЕУ: Састанци Београда и Приштине све док се сва питања не реше заувек

© Sputnik / // REUTERS, Yves HermanЗаставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе ЕУ исред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Састанци на експертском и високополитичком нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине наставиће се док се не нађу обострано прихватљива решења за сва отворена питања једном и заувек, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано.

Петер Стано је на питање бриселских дописника да појасни о чему се тачно у четвртак разговарало на састанку експерата Београда и Приштине, након којег су обе стране изашле са опречним изјавама, поновио да ЕУ као посредник не жели да коментарише „сваки корак“ у процесу.

„Циљ експертских разговора да се припреми следећи састанак на високом политичком нивоу који ће бити у септембру у Бриселу између председника Србије и премијера Косова, али и да се разговара о свим отвореним питањима која морају да се реше како би се напредовало са нормализацијом односа и како би дошло до потписивања правно-обавезујућег споразума где ће сва отворена питања бити решена једном заувек“, рекао је Стано.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић - Sputnik Србија
Ђурић: Тешки и непријатни разговори у Бриселу

Портпарол ЕУ додаје да је задатак ЕУ, као главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, да омогући и олакша обема странама да разговарају једна са другом, нађу решења за сва отворена питања и дођу до споразума о нормализацији односа.

„Европска будућност Србије и Косова води кроз дијалог коме посредује ЕУ у оквиру кога се сва отворена питања решавају. Ми помажемо обема странама да нађу заједничка решења и компромисе како би затворили ова питања“, додаје Стано.

Упитан за агенду састанка 4. септембра у Вашингтону и улози САД у нормализацији односа две стране, Петер Стано понавља да је дијалог под покровитељством ЕУ „фокусиран на правно-обавезујући споразум и напредак на ЕУ путу Србије и Косова“.

Појединачни економски пројекти се, како је додао, решавају „успут“.

„Шта год друго Србија и Косово раде са другим странама, а служи као подршка овом дијалогу и доноси опипљиве и одрживе резултате у нормализацији, модернизацији и ЕУ путу, позитивно је“, поручио је Стано, пренео је Танјуг.

Наглашава да су САД важан партнер за ЕУ и да се Брисел нада „позитивном резултату“ сарадње и на нормализацији односа Београда и Приштине.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала