Русија: Надамо се да ће нови премијер Јапана начинити помак ка мировном споразуму

© AFP 2023 / TOSHIFUMI KITAMURA Јапански премијер Шинзо Абе
Јапански премијер Шинзо Абе - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва се нада да ће нови јапански премијер направити помак ка потписивању мировног споразума Русије и Јапана, изјавио је заменик шефа комитета за међународне послове Савета федерације Русије Владимир Џабаров.
„Русија је десетинама година предлагала Јапану руку пријатељства, нудила да потпишу мировни споразум, међутим сви до једног премијера условљавали су тај споразум враћањем Курилских острва, што је немогуће. Надамо се да ће нови премијер остварити пуноправни партнерски однос са Русијом, са којом је потребно постићи договор“, рекао је он.

Подсетимо, премијер Јапана Шинзо Абе одлучио је да поднесе оставку због здравственог стања, имајући у виду да се годинама бори са једним обликом упале црева.

У јапанској јавности појавила се забринутост због Абеовог здравственог стања пошто је он два пута у две седмице посетио једну токијску болницу ради медицинских прегледа.

Абе: Извињавам се јер не могу да обављам своју дужност

Јапански премијер Шинзо Абе саопштио је данас да је одлучио да се повуче са положаја премијера Јапана због тога што му се погоршало здравствено стање и извинио се грађанима због тога што више није у стању да обавља своју дужност.

"Не могу бити премијер ако нисам у стању да доносим најбоље могуће одлуке у интересу свога народа и зато сам одлучио да се повучем са свог положаја", рекао је премијер Абе, преноси Ројтерс.

Абе, који је најдуже обављао дужност председника владе Јапана, изјавио је да није на њему да одлучује о кандидату који би требало да га замени.

Нјегова оставка резултирала је падом јапанског берзанског индекса за 2,12 одсто и очекује се да покрене трку за лидерску позицију у његовој Либерално-демократској странци.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала