Тихановска: Помоћ Русије - да, ако нам буду потребни посредници с властима

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASБивши кандидат на председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановска
Бивши кандидат на председничким изборима у Белорусији Светлана Тихановска  - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивша кандидаткиња за председника Белорусије Светлана Тихановска изјавила је да догађаји у земљи треба да остану унутрашња ствар Белорусије, и додала да би помоћ Русије могла да затреба у случају преговора с властима.

„Када видим призоре из моје земље, веома се поносим својим народом који је, коначно, пронашао у себи храброст и унутрашњу снагу да се бори за своја права, да изражава своје мишљење и гласа за кога жели. Били смо под тим режимом 26 година, сада смо се пробудили и спремни смо да будемо слободни“, изјавила је Тихановска у интервјуу за италијанску телевизију „Скај тг24“.

Према мишљењу Тихановске, Русија и Белорусија су „веома тесно повезане будући да су суседи, али их повезују и историја и менталитет“.

„Знамо да Русија игра одговарајућу улогу у нашој земљи, као и у другим земљама, али ми тражимо да се поштује наш суверенитет. То што се сада дешава у Белорусији треба да остане унутрашња ствар земље. Ако нам једном буду потребни спољни посредници за преговоре с властима, помоћ Русије ће, наравно, бити добродошла“, истакла је Тихановска.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора, на којима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала