Турска пресрела шест грчких авиона у источном Средоземљу

© AP Photo / Boris RoesslerАвион Ф-16 полеће са војне базе Шпангдалем у Немачкој
Авион Ф-16 полеће са војне базе Шпангдалем у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска војска пресрела је шест грчких ловачких авиона Ф-16 у региону источног Средоземља које је сада предмет спора две земље.

„Турски радари су регистровали шест авиона Ф-16 који су полетели са острва Крит у правцу Кипра. Како би их удаљили од региона у којем је већ на снази међународни систем упозоравања (Навтекс) наши авиону су их пресрели и приморали да оду“, наводи се у саопштењу турске војске.

Последњих недеља дошло је до оштрог погоршања односа између Грчке и Турске након што је турски брод „Оруч реис“ започео сеизмичка истраживања на Источном Средоземљу, подручју које Грчка сматра својом искључивом економском зоном. Грчке оружане снаге доведене су у стање повећане борбене готовости.
Тим поводом данас су телефоном разговарали председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и шеф НАТО Јенс Столтенберг.

Генерални секретар Алијансе је том приликом истакао значај дијалога и деескалације, док је Ердоган поновио да ће Турска штитити своја права и интересе било кад и било где.

Како је додао, Турска се залаже за праведно решење и здраву атмосферу за дијалог, а НАТО треба да преузме одговорност против једностраних потеза којима се игнорише међународно право и наноси штета миру у региону.

Ситуација у том региону била је и тема састанка министара спољних послова ЕУ у Берлину, а представник турског Министарства спољних послова Хами Аксој истакао је да је захтев Брисела да Турска обустави геолошка испитивања супротан међунардоном праву.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ раније данас је рекао да је ЕУ спремна да пружи шансу дијалогу са Турском али да у случају пропасти преговора може да се одлучи да осим индивидуалних санкције буду уведене и одређеним гранама привреде.

„Ако ЕУ  жели да реши проблем у источном Средоземљу онда треба да буде објективан и поштен посредник“, рекаоје Аксој.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала