Захарова одбрусила естонском посланику о „диктатури“ Москве: Боље се фокусирајте на своју земљу

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саветовала је заменику председника комисије за спољне послове скупштине Естоније Марку Михкелсону да је боље да се усредсреди на своју земљу, него што оптужује руско руководство за „диктатуру“ против Белорусије.  
„Оптужујући руско руководство за 'диктатуру' и 'планове агресије' против Белорусије, естонски посланик се директно меша у послове не само те државе, него и Русије, указујући њеним становницима 'на друге могућности'. Желела бих да му посаветујем да је боље да се усредсреди на своју земљу, где је дијаспора која говори руским језиком, а која чини скоро трећину становништва, лишена елементарних политичких и грађанских права“, указала је Захарова.

Како истиче Захарова, позивајући друге земље ЕУ и НАТО да се мешају у развој ситуације у Белорусији Михкелсон игнорише чињеницу да Белорусија није чланица тих структура, али да развија односе са Русијом како у оквиру Савеза Русије и Белорусије, тако и у оквиру Организације споразума о колективној безбедности (ОДКБ), што намеће земљама-учесницама одговарајуће обавезе, између осталог, и у војно-политичкој сфери.

„За разлику од естонског посланика, који заговара сценарио 'обојене' смене власти у Белорусији, ми заиста желимо нашем суседу добро, мир и суверено право да сами одређују сопствени избор. А ка томе се не иде путем разбуктавања страсти и распламсавања ситуације споља, него путем расуђивања хладне главе и строгог поштовања међународно-правног принципа о немешању у унутрашње послове других држава“, наводи се у саопштењу Захарове.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала