Амерички милијардер представио свињу са чипом у глави /видео/

© Фото : YouTube/CNETИлон Маск представио свињу са чипом у глави
Илон Маск представио свињу са чипом у глави  - Sputnik Србија
Пратите нас
Компанија за развој науке Неуралинк, чији је оснивач милијардер Илон Маск, представила је свињу по имену Гертруда која већ два месеца у мозгу има рачунарски чип величине кованице, што би, како се тврди, могло да представља први корак ка излечењу болести код људи с истим типом имплантата.

Неуралинк има за циљ да угради бежични минтерфејс мозак-рачунар који укључује хиљаде електрода у најсложенији људски орган, како би помогао у лечењу неуролошких стања попут Алцхајмерове болести, деменције и повреде кичмене мождине и на крају споји човечанство са вештачком интелигенцијом, наводи АП.

„Уређај који може да се имплантира заправо може да решити ове проблеме“, рекао је Маск, спомињући тегобе попут губитка памћења, губитка слуха, депресије и несанице.

Маск је навео да је компанија предвидела кретање свиња са „великом прецизношћу“ користећи податке из импланта пречника око 23 милиметра.

​Прва клиничка испитивања Неуралинка на малом броју људских пацијената била би усмерена на лечење парализе или параплегије, рекао је главни хирург компаније Метју Мекдугал.

Маск је навео да је компанија имала три свиње са по два имплантата, а такође је открио и свињу која је претходно имала имплантат.

​Оне су „здраве, срећне и не разликују се од нормалне свиње“, рекао је Маск.

„Могао бих и ја да имам Неуралинк у глави тренутно, а ви не бисте знали... Можда и имам“, рекао је Маск.

Како је пренео Танјуг, један од гледалаца веб-емисије описао је животиње као „сајберсвиње“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала