Колумбо ипак није донео сифилис у Европу

© WikipediaКристофер Колумбо
Кристофер Колумбо - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У часопису „Карент бајолоџи“ објављена је студија која разбија једну стару предрасуду према Кристифору Колумбу. Рад групе научника са Универзитета у Цириху указује на то да је сифилис постојао у Европи много пре повратка Колумба из Новог света.

Дуго се, наиме, веровало да су сифилис у Европу донели управо његови морнари који су у Новом свету имали сексуалне односе са домороткињама.

Међутим, анализа шест костура у Финској и једног у Холандији потврдила је четири узорка позитивна на бактерију „Трепонема палидум“ која изазива сифилис, чиме је доказано да су се полно преносиве болести у Европи јавиле већ у раном 15. веку, док Колумбо у откривање нових континената није кренуо пре 3. августа 1492. године. Према томе, његова путовања нису корен епидемије сифилиса која је трајала три века.

Ова студија имала је за циљ да се утврди историјат поменуте бактерије, где се први пут појавила и где је кружила. Научници су, међутим, били тек делимично успешни јер нису могли да  докуче како је дошло до велике епидемије у 15. и 16. веку. Ипак, успели су да утврде како се болест развијала на Старом континенту.

Анализа пронађених костију показала је да су се болести попут сифилиса јављале и раније и да су биле узроковане различитим сојевима бактерије Трепонема палидум. Такође, овом анализом су откривени до сада непознати сојеви ове бактерије, што потврђује присутност сифилиса већ почетком 15. века. Иако се за ову болест зна већ пет стотина година, свеједно се и даље ради о нечему врло опасном па је тако ширење сифилиса примећено и данас.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала