Вештачку интелигенцију научили да „гледа“ кроз зидове

CC0 / pixabay / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Стручњаци из Симферопоља су у оквиру форума „Снажне идеје за ново време“ представили пројекат машинског вида који може да препозна предмете кроз зидове, кишу и маглу.

Форум „Снажне идеје за ново време“ се одржава у Парку науке и уметности „Сириус“ у Сочију, а организатори су Агенција за за стратешке иницијативе и Фонд „Росконгрес“.

„Стручњаци из Симферопоља су на секцији ‘Нове идеје за бизнис’ представили пројекат машинског вида, који се заснива на принципима радио оптике са употребом вештачких неуронских мрежа. Експерти сматрају да је ова идеја перспективна, јер је технологија већ спремна: 2021. године вештачка интелигенција излази на тржиште, већ постоји поруџбина унапред“, преноси Фонд „Росконгрес“.

Препознавање предмета на 300 метара

Пројекат је добио назив ЕМИИА (изведено од „електромагнетно зрачење“ и „вештачка интелигенција“), може да препознаје предмете кроз зидове, маглу и кишу, као и у мраку. Домет препознавања на отвореном износи 300 метара.

Систем види ситуацију на путу захваљујући Доплеровом ефекту: радио талас се мења приликом кретања објекта, а антена фиксира промену дужина и фреквенција, преносећи податке неуронској мрежи.

Вештачка шака - Sputnik Србија
Инспирисани „Ратовима звезда“: Научници створили вештачку кожу која осећа /видео/

„Вештачка интелигенција препознаје све могуће учеснике који су у покрету и оне који се налазе у зонама поред пута: људе, аутомобиле, животиње. Такође постоји могућност да се израчуна брзина објекта, његове координате и правац кретања“, наведено је у саопштењу.

Творци овог система истичу да вештачка интелигенција може заменити више од 30 одсто сензора и средстава навигације. Ако систем открије предмет у опасној близини аутомобила, он шаље возачу звучни сигнал.

„ЕМИИА омогућава беспилотним возилима да много брже и прецизније препознају објекат, значају повећају безбедност и пређу на ниво аутономије од 4-5“, рекао је генерални директор ЕМИИА Владимир Старостин.

Аутори овог система планирају да већ крајем 2021. године или почетком 2022. у продавнице апликација додају услугу коју могу користити возачи и други програмери.

Фонд „Росконгрес“ је социјално оријентисана нефинансијска развојна институција, највећи организатор међународних и јавних догађаја и изложби. Фонд је основан 2007. године са циљем промовисања развоја економског потенцијала, промовисања националних интереса и јачања имиџа Русије.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала