Америка се одриче улоге светског полицајца и постаје глобални „пироман“

© Фото : U.S. Army / Spc. Randy WrenАмерички војници
Амерички војници - Sputnik Србија
Пратите нас
Америка ће добити од Пољске много новца, и то не без разлога. Наиме, Пољска је дозволила размештање додатног америчког војног контигента на својој територији. И Вашингтон и Варшава одлично знају да то не раде како би „обуздали Русију“. Шта је онда разлог?

Како пише портал „Взгљад“, Америка не само да уновчава своје савезничке односе, него почиње да их гради на потпуно новим основама. Вашингтон се од светског полицајца претвара у светског плаћеника, пише аутор чланка.

Наиме, Америка је недавно објавила да повлачи значајан део својих снага из Немачке. 

Аутор чланка подсећа да је многе зачудило то што је део од 12.000 војника враћен у Америку, део пребачен у Белгију и Италију, а ниједан део није премештен у Пољску, иако се то питање чинило решеним. 

„Трамп је знао да може да добије од Пољака скоро све што хоће, јер је размештање трупа више потребно Варшави него Америци, не у војном, већ политичком смислу. И сигурно не због 'обуздавања Русије“, већ због јачања политичког статуса Пољске у европским питањима. Пољске власти желе да њихови суседи, као и западноевропске земље, доделе Варшави бар улогу лидера целе Источне Европе“, пише аутор чланка.

Државни секретар САД Мајк Помпео - Sputnik Србија
Америка спремна да разговара са Русијом о смањењу броја својих војника у Европи

Вашингтон и Варшава су почетком августа завршили преговоре о закључивању споразума о продубљењу одбрамбене сарадње. Шеф Пентагона Марк Еспер је потом изјавио да је сигуран да ће споразум „помоћи обуздавању Русије и јачању НАТО-а, да ће учврстити веру у САД и њихове савезнике“.

Параметри споразума су већ познати – у Пољску ће бити пребачен део командно-обавештајних трупа 5. војног корпуса америчке војске. Реч је око хиљаду војника. Према неким подацима, Пољаци су се сложили да плате већи део трошкова боравка војника, а можда и све трошкове.Треба напоменути да се у Пољској тренутно налази 4.500 хиљада америчких војника.

Амерички „заклон“

„Ако споразум заиста буде склопљен, и испостави се да је толико повољан за Вашингтон како експерти претпостављају, 'пољски случај' може постати основа за кардиналну ревизију свих америчких савеза на свету. Вашингтон ће направити аукцију, ослониће се на оне савезнике који више плате. Актуелни главни пријатељи Америке: Немачка, Француска, Јужна Кореја, Јапан показали су се као прилично својевољни. Америку раздражује што те државе користе амерички војно-политички заклон, притом одбијају да за то плате пристојну цену, пише аутор чланка.
Амерички војници поред лансирног противракетног система Патриот у Пољској - Sputnik Србија
Команда америчког корпуса задуженог за кризе од сада у Пољској

Због тога Трамп, заједно са другим америчким политичарима, апелује да се помаже само оним партнерима, који су спремни да му за помоћ пристојно плате и да строго следе оквире америчких интереса, пише „Взгљад“.

Међутим, та стратегија има велике минусе, сматрају експерти.

„Учвршћивање наших алијанси је основна стратегија националне одбране. Русија и Кина су на добитку од тога што се Америка удаљава од наших најближих савезника“, објашњавају Трампу експерти америчког Центра за стратешка и међународна истраживања.

У суштини, постоји и други начин да Америка убеди друге државе да живе по америчким условима, а то је страх, сматра аутор чланка.

“Америка мора да се одрекне улоге светског полицајца и да преузме улогу глобалног 'пиромана'. Мора се претворити у земљу која ће стално провоцирати Русију, Иран, Кину на агресивније поступке, а затим ће њима ('агресорима') застрашивати њихове суседе у Европи, на Блиском Истоку, као и у средњој и источној Азији“, истиче аутор чланка.

Што више буде конфликата у свету, мање и средње државе ће се несигурније осећати без америчког протектората и биће спремније да више плате америчким војницима да их штите, закључује се у чланку.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала