Три погледа на ситуацију са Наваљним

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у фото-галеријуАлексеј Наваљни
Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Страни експерти сматрају да су руски лекари урадили све да помогну опозиционару Алексеју Наваљном, што показује чињеница да су се 44 сати борили за његов живот.

Игор Пеличали са универзитета Луис Гвидо Карли (Рим) је приметио да, без обзира на то што Наваљни нервира власти, он не представља непосредну претњу и његово убиство би створило много више проблема од тога што су га трпели до сада.

„Наваљни је преживео, али је много важније друга ствар: он је провео 44 сати хоспитализован у болници у Омску, где је медицинска опрема далеко од савршенства. Он је примљен у болници у право време, што је необично за Русију – само неколико сати након хитног позива који је стигао из авиона који је слетао. У суштини не може бити ни говора да је операција каснила, што би било идеалан повод за оправдање смрти“, наводи Пеличали.

Поред тога, током хоспитализације Наваљном је урађено мноштво тестова који ће бити у потпуности предати немачком тиму лекара, што ће омогућити да се уштеди време и добије пуна историја болести. У питању је 8 биохемијских анализа крви, 6 општих анализа крви, 5 електрокардиограма, 25 анализа глукозе, 4 анализе мокраће, као и рад срца.

Професор подсећа да, чим је Наваљни примљен у болницу, одмах су му дали инјекцију атропина која му је стабилизовала стање до таквог степена, да немачки тим лекара наставити да користи исти препарат, признајући његову ефикасност. То је третман који спасава пацијента. Опет, прилично чудна ефикасност и приступачност за пацијента којег су желели да убију.

Сличан поглед даје и тиражни италијански лист „Ђорнале“ који закључује да су руске власти учиниле све како би спасиле Наваљном живот.

Хронологија дешавања 

Амит Чан са Техничког универзитета у Софији навео је хронологију дешавања са Наваљнијем.

1. Лекари омске болнице изјавили су да су спремни да дају лекарима са немачке клинике „Шарите“ резултате лабораторијских анализа и узорке биоматеријала узетог са Наваљног. Ово би немачким лекарима омогућило да заврше анамнезу пацијента и испрате комплетну клиничку динамику његових животних знакова.

Стручњаци који су дошли по Наваљног у Омск како би га превезли у Берлин такође су добили податке свих дијагностичких тестова и на заједничком лекарском конзилијуму потврдили валидност лечења који су изабрали руски лекари. Такође, Руси су већ послали снимке са магнентне резонанце пацијента својим немачким колегама.

Начелник омске клинике Александар Мураховски је 26 августа замолио колеге са клинике „Шарите“ да му пошаљу анализе на основу којих су извели закључке да је Наваљни отрован. На дан 27. августа овај предлог није имао позитивну реакцију немачких лекара.

2. Немачки лекари настављају да лече Наваљног леком атропин који му је преписан у Русији. У првим минутима након пријема Наваљног у болницу у Омску, пацијенту је дат овај лек. Након тога, разматрана је потреба за његовим новим увођењем.

3. Лекари омске болнице редовно су обавештавали јавност о здрављу пацијента, са изузетком информација које су заштићене законом о лекарској тајни. Они су редовно давали коментаре у медијима, упркос пристрасности многих листова.

Ујутро 22. августа 2020. Наваљни се налази у Немачкој, док је клиника „Шарите“ тек 24. августа објавила прву изјаву о стању Наваљног. Конференција за штампу, која је планирана за јутро 25. августа 2020. године, накнадно је отказана без објашњења.

Француски поглед

Председник Фонда за развој руско-француских историјских иницијатива Пјер Малиновски сматра да се у вези са недавним дешавањима везаним за Алексеја Наваљног треба подсетити неколико чињеница и извлачити пребрзо закључке.

1. Омски лекари борили су се за живот Алексеја Наваљног 44 сата. Управо захваљујући здравственим радницима омског здравства Наваљни је преживео.

2. Око 19 часова 21. августа 2020. године донета је одлука о могућности транспорта Наваљног у Немачку. Већ 2 сата касније, у 21.20, Јулија Наваљна и немачки тим лекара обавештени су о коначној одлуци о могућности организовања превоза пацијента.

У 23.10 од тима медицинских радника међународне авио-санитетске компаније стигла је информација о спремности за полетање авиона за Немачку у 8 сати ујутро 22. августа. Немачка страна је добила негативан одговор на предлог да се убрза време одласка.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала