„Кармен“ на Дорћолу поводом Европског дана јеврејске културе

© Фото : Роси ФестПлакат за оперу "Кармен" Жоржа Бизеа у режији Ане Григоровић
Плакат за оперу Кармен Жоржа Бизеа у режији Ане Григоровић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чувено дело Жоржа Бизеа „Кармен“, у режији Ане Григоровић, а под диригентском управом Стефана Зекића, биће изведено 6. 9. и 15. септембра у Дорћол плацу и Сликарници Народног позоришта поводом обележавања Европског дана јеврејске културе, у организацији Роси феста.

У духу европских иницијатива великих оперских кућа Роси фест представља оперу у амбијенталном простору у складу са мерама, чији је значај већи од самог измештања из оквира институције.

„Кармен“, једна трагедија показује правац у којем се опера развија, постављајући пред публику дело значајно измењено, а да није изгубило ништа од своје препознатљивости и аутентичности, наводи се у најави Роси феста.

Продукција Роси феста у фокус ставља социјално питање живота Рома и миграната у систему европских земаља, које се у склопу мигрантске кризе 2015-2019. године суочавају са различитим облицима дискриминације.

Концерт Синагогалног ансамбла из Берлина и хора Браћа Барух из Београда - Sputnik Србија
Почиње трећи „Роси Фест“

Слобода о којој пева Кармен, прва оперска ромска хероина, иста је слобода коју потражују угрожене социјалне групе — на право кретања, на право рада и напослетку на право слободне љубави.

Простор ромског насеља у којем се одвија радња опере не гради се кулисама, већ се одабиром простора Дорћол плаца и Сликарнице Народног позоришта креира у живом и аутентичном простору.

Публика није пуки посматрач, већ учесник у радњи, гост у животном простору ликова. Овакав концепт, као и сама адаптација опере, до сада није извођена у Србији.

Друштвено ангажована опера изван оквира позоришне сале је јединствена прилика да се оперској публици представи нова форма уметничког истраживања и светског тренда, који коначно долази и код нас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала