Кривокапић: Спреман сам да формирам нову владу Црне Горе — мењамо став према Србији и Русији /видео/

© Sputnik / Никола БижићЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија
Пратите нас
Дан након парламентарних избора на којима је тридесетогодишња власт изгубила већину, Здравко Кривокапић, лидер победничке коалиције „За будућност Црне Горе“, каже да је спреман да прихвати одговорност за формирање нове владе која би требало да промени много тога, па и однос према Србији и Русији.

„Мислим да имам несумњиву подршку људи са наше листе, али ако неко од њих као и коалициони партнери буду имали неки квалитетнији предлог за Црну Гору, први ћу рећи да је тај неко боље решење“, истакао је Кривокапић.

Та експертска влада ће морати да створи систем који не зависи од појединца нити од партије, јер је, како каже наш саговорник, данас у Црној Гори све као у време комунизма, само што су тада бар квалитетни људи били на руководећим местима.

„Наша земља има компетентан кадар који зна и има искуство пресудно за управљање. Најбоља комбинаторика је скуп младих који ће дати искуствена решења“, каже Кривокапић.

Срушила се фама о непобедивости Мила

Све очи упрте су у лидере три опозиционе листе које у збиру имају већину за формирање црногорске владе.

„Овај дан је заиста слављенички и морао сам да се уштинем за руку да видим да ли сам жив. Искористили смо га да спласну емоције и да дођемо до тога да рацио преовлада. Најважније је да смо ми победили, а да је ДПС-ов режим пао. Са тог састанка треба да поручимо грађанима да је дошло до прве смене власти и то демократским путем, иако су покушали све што је део њихове традиционалне политичке корупције. Имамо доказе да је на бирачким местима било проблема, а за које овог пута зна и ОЕБС. Најбитније је да су поруке све три листе јединствене — нећемо се реванширати, али морамо тражити одговорност за промашаје који су доказиви“, нагласио је Кривокапић.

Очекује се и подршка мањина

Многи су одахнули када су чули Кривокапићеву поруку након проглашења резултата у којој је пружио руку супарничкој страни, рекао да неће бити реваншизма и позвао мањине да се придруже коалицији која има већину за формирање владе.

„Нисам руку пружио да бих је пружао, већ зато што сматрам да је то природно ако желимо да градимо будућност Црне Горе. Мислим да се овде ради о кључном тренутку који прелама историју Црне Горе, а то је оно што је наша коалиција и називом рекла — ’За будућност Црне Горе‘. Треба да заборавимо шта је било, иако памћење увек остаје, да то не злоупотребљавамо као што је то ова власт перманентно радила. Сви треба да се окренемо будућности и да ова земља крене путем који заслужује“, рекао је наш саговорник.

© Sputnik / Никола БижићКривокапић не очекује мањине у својим редовима у овом тренутку
Кривокапић: Спреман сам да формирам нову владу Црне Горе — мењамо став према Србији и Русији /видео/ - Sputnik Србија
Кривокапић не очекује мањине у својим редовима у овом тренутку

На питање да ли очекује и мањине у својим редовима, Кривокапић каже да можда не одмах, али да ће после неког времена схватити да нова коалиција жели оно што ДПС никада суштински није одрадио, а то су промене на корист свих грађана Црне Горе.

Промена става према Русији и Србији?

Кривокапић је демантовао тврдње актуелног режима да је опозиција под утицајем Србије и Русије које раде против интереса Црне Горе. Он каже да је политика ДПС-а била понекад узрокована њиховим коалиционим партнерима, а резултанта је била да стварају непријатеља тамо где га нема. То, према његовом мишљењу, значи да су маркирали Русију и Србију као државе које могу да нанесу највише штете Црној Гори.

„Ја мислим да то није тако и да су то радили веома свесно како би се додварали другим институцијама са којима сарађују. Ми смо мала држава и на глобалном нивоу не можемо да имамо било какве утицаје, ма колико ми то желели. Ипак се зна ’ко коси, а ко воду носи‘ и потпуно је непримерно да тако мала држава буде прва која уводи санкције Руској Федерацији. Шта то значи? То треба објаснити грађанима. Мислим да је то потпуно погрешан потез који је проузроковао многе економске штете нашој земљи. Подсетио бих само да смо извозили вино ’Плантаже‘, а као туристички гости доминирали су нам грађани Србије, БиХ и Русије“, каже Кривокапић.

© Sputnik / Никола БижићКривокапић демантује да је опозиција под утицајем Србије и Русије
Кривокапић: Спреман сам да формирам нову владу Црне Горе — мењамо став према Србији и Русији /видео/ - Sputnik Србија
Кривокапић демантује да је опозиција под утицајем Србије и Русије

Он додаје да ако се ствара атмосфера неповерења и ако нагласите да су Руси непријатељи и он би, да је председник Русије, рекао својим грађанима да не иду тамо где су их тако окарактерисали.

„Сматрам да се ради о калкулантским потезима бившег режима који треба да задовоље неке групације. Зна се шта грађани Црне Горе осећају према таквим поступцима. Имам свој лични став према томе да ли треба укинути санкције. Препустићу процену компетентнијима, али не видим здраворазумску логику која може да каже нешто другачије“, објашњава наш саговорник.

Најслабија тачка владавина права

Најслабија тачка Црне Горе је, према мишљењу нашег саговорника, владавина права, па ће због тога инсистирати на поштовању Устава и неопходних закона који би могли да ојачају правни систем.

„То је тај први корак који је неопходан са доношењем Закона о пореклу имовине, јер процеси транзиције нигде нису били поштени, само је питање ко се окористио, заслужено или не. На тај начин ћемо дати наду грађанима да ћемо покушати да уравнотежимо оно што ова власт није радила на прави начин“, рекао је лидер листе „За будућност Црне Горе“.

Он каже да је његова покретачка снага произашла из отпора према Закону о слободи вероисповести. Сваки човек који правнички не мора да буде писмен схвата једну игру:

„Шта инвеститори да мисле и како да дођу овде када се у нашој земљи не поштује имовина Цркве? Свако ко имало мисли, види да је то Закон који је уперен против православља“, нагласио је Кривокапић.

Кохабитација Владе и председника

С обзиром на чињеницу да Милу Ђукановићу председнички мандат траје још три године, поставља се питање како ће функционисати кохабитација њега и нове владе. Кривокапић каже да је он за поштовање Устава и да ће његова влада радити крајње транспарентно, елиминисаће монопол и дискреционо право.

„То је било везано за доделу средстава која иду из резерве, а то је било право кабинета премијера. Зашто бих ја имао то право? То је злоупотреба и асоцира на неку корупцију, а она мора да буде елиминисана. Ако то успемо, земља ће доживети процват“, нагласио је он.

© Sputnik / Никола БижићЗдравко Кривокапић и Наташа Милосављевић
Кривокапић: Спреман сам да формирам нову владу Црне Горе — мењамо став према Србији и Русији /видео/ - Sputnik Србија
Здравко Кривокапић и Наташа Милосављевић
Ослушкивање народа рецепт за успех

Кривокапић каже да је најбитнија карактеристика његовог деловања то да човек мора да ослушкује народ и да он то ради од првог појављивања.

„Моја пракса је да народ мора да се пита, јер тако ниједан политичар не може да погреши. Као професор инжињер ја имам једну сасвим другачију логику, она је проистекла из области којом сам се бавио, а то је квалитет. Он представља меру задовољства корисника“, закључио је Кривокапић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала